Teknoloji

Apple gökkuşağı motifli saat arayüzünün Rusya’da kullanılmasını engelliyor

apple gokkusagiApple gökkuşağı motifli Apple Watch arayüzünü haziran ayındaki WWDC etkinliğinde duyurmuştu. Şirket söz konusu saat arayüzüyle eşcinsel onur haftasını kutlama ve LGBTİ topluluklarına karşı uygulanan ayrımcılığa karşı durma mesajlarını vermişti.

Apple düzenli olarak cinsel yönelim ayrımcılığına karşı olan duruşunu öne çıkarsa da, şirketin de bazı sınırları var gibi görünüyor. iOS geliştiricilerinden Guilherme Rambo, gökkuşağı temalı saat arayüzünün eşleştirilen iPhone’un sahibinin Rusya’da yaşaması durumunda kullanılamadığını belirtti.

Söz konusu durum hem Reddit’te hem de Apple’ın destek forumlarında daha önce dile getirilmişti. Yapılan denemeler, gerçekten de Rusya’da yaşayanların gökkuşağı motifli Apple Watch arayüzüne erişemediğini doğruluyor.

Rusya 2013’te “eşcinsellik propagandası” yasasını yürürlüğe koymuş, bu yasa daha sonrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından önyargılı bulunmuş ve yasanın homofobiyi teşvik ettiği belirtilmişti. Eşcinsellik propagandası yaptığına inanılan kişilere para ve hapis cezaları öngören yasa, Apple’ın da gözünü korkutmuşa benziyor.

Cupertino merkezli şirket Rusya’nın suyuna gitmeyi seçse de, en büyük rakiplerinden Google bu yasa karşısında daha cesur bir tavır sergilemişti. Rusya’da düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları sırasında ana sayfasına gökkuşağı temalı bir doodle yerleştiren şirket, Olimpik ruhta ayrımcılığa yer olmadığını belirten Olimpiyat İlkeleri’ni de öne çıkararak Rusya’yı protesto etmişti.

Apple gökkuşağı saat arayüzünün Rusya’da kullanılmasının engellenmesi konusunda resmi bir açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABERLER