Teknoloji

Apple’dan gizlilik konusunu eğlenceli şekilde işleyen iPhone reklamı – Video

akıllı telefon iphone se 2020

Gizlilik, Apple’ın iPhone’da en fazla öne çıkardığı özelliklerden bir tanesi. Ve şirketin attığı adımlarla da kullanıcı gizliliğine büyük önem verdiğini görüyoruz. Son reklamda ise verilen bu önem güzel ve eğlenceli biçimde işleniyor.

Apple’ın yeni yayınladığı iPhone reklamında bir adam yolcularla dolu bir otobüste bir boşanma avukatı bulmak için sekiz web sitesinde gezindiğini bağırarak söylüyor. Bir kadın ise sinemadayken kullanıcı giriş bilgilerini salondaki herkese tek tek söylüyor. İki iş arkadaşı ise aralarında yazışırken, yazdıklarını da bir yandan, kullandıkları kusan insan emojisine kadar yüksek sesle söylüyor. Bir kadın ise sokağın ortasında elinde megafon ile kredi kartı bilgilerini herkese söylüyor.

Reklamda işlenen bazı bilgiler utanç verici, bazıları ise potansiyel gizlilik ihlâlleri olarak nitelendirilebilir. Ancak Apple’ın “Over Sharing”, yani “Fazla Paylaşım” başlıklı reklamında, şirketin gizliliğe verdiği önemi göstermekte fazlasıyla yardımcı oluyor. Reklamın sonunda ise “Bazı şeyler paylaşılmamalıdır. iPhone böyle kalmasına yardımcı olur.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir mesaj yer alıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Apple gizliliğin önemini her fırsatta dile getiriyor. Mart 2019 sonlarında düzenlenen ve Apple Card servisinin tanıtıldığı etkinlikte CEO Tim Cook ve diğer Apple yöneticileri, Apple’ın kredi kartı, haber hizmeti vb. tüm hizmetlerinin “kişisel bilgileri gizli ve güvende tutacak şekilde tasarlandığı”nı dile getirmişti. Üstelik Apple gizlilik konusunda o kadar hassas ki, bu uğurda devletlere bile karşı koyabiliyor. Apple, FBI’ın San Bernardino’da 2016 yılında gerçekleşen bir silahlı çatışmayla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmada bir şüphelinin iPhone’unun kilidini açma talebini reddetmişti. Çünkü bunun yanlış olduğuna ve tehlikeli bir emsal oluşturacağına inandığını dile getirmişti.

Apple’ın son reklamı dijital hayatlarımızın ve verilerimizin ne kadarının herkese açık olabileceğini ve hayatımızı kolaylaştırabilen teknolojilerin dikkatsiz olduğumuzda hakkımızdaki bilgilerin başkalarının eline nasıl kolaylıkla geçebileceğini gösteriyor. ABD’deki TV’lerde gösterilen bu iPhone reklamının yakında Türkiye’deki televizyonlarda da gösterilmesini bekleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER