Teknoloji

Apple geliştiricilere aboneliklerde indirim yapma izni veriyor

iphone 7 plus inceleme

iphone 7 plus inceleme

Apple uygulama içi aboneliklerdeki giriş fiyat seviyelerini belirleme noktasında geliştiricilere daha fazla özgürlük tanımayı planlıyor. 9to5Mac‘in haberine göre, iOS 11.2 beta sürüm notlarında, Apple’ın tam fiyat ile ücretsiz arasında değişen fiyat seçenekleri arasına yeni ve indirimli bir seçeneği de eklemeyi amaçladığı açık ediliyor. Bu yeni seçenek sayesinde daha fazla abonenin, otomatik ödeme modeliyle birlikte katılması amaçlanıyor.

Şimdiye kadar geliştiricilere sadece tek bir seferlik ücretsiz deneme imkanı tanıma hakkı veriliyordu. Ücretsiz deneme hakkı elde eden kullanıcılar otomatik ödeme sistemine dahil ediliyor ve deneme aboneliklerini iptal etmedikleri takdirde normal fiyattan aboneliklerini sürdürüyordu. Ne zaman yayınlanacağı henüz belli olmayan iOS 11.2 ile birlikte bu sistem daha esnek hâle gelecek.

Aslında değişiklik son kullanıcılar için fazla değişiklik getirmiyor. Ancak geliştiriciler ücretsiz deneme sürümü ve tam fiyatlı abonelik arasında yeni bir seçenek kazanmış olacaklar. Böylelikle daha fazla abone kazanmak için farklı bir model deneyebilecekler. Üstelik Apple uygulama geliştiricileri için abonelik satmayı teşvik etmek amacıyla, 12 aydan daha uzun süre abone kalan kullanıcılardan elde edilen abonelik gelirlerinden yaptığı kesintiyi yüzde 30’dan yüzde 15’e indirmişti.

Şimdi geliştiricilerin elinde fiyatlandırma konusunda daha fazla özgürlük bulunuyor. Apple da geliştiricileri App Store üzerinden yazılım abonelikleri satma noktasında daha fazla teşvik ediyor. Apple’ın servisler biriminin elde ettiği gelirlerin; iPad, Apple Watch ve kulaklık gibi ürünlerden elde edilen toplam gelirden daha fazla olduğu dikkate alındığında, iPhone üreticisinin neden uzun vadeli ve sabit gelir getiren alanlara yatırım yapmak istediği görülüyor.

İLGİLİ HABERLER