Manşetler

Apple gelirleri 13 yıl sonra ilk kez yıldan yıla düşüş gördü

apple

apple

Apple 2016 ikinci mali çeyrek yılına ait finans raporunu açıkladı. Geride kalan üç aylık dönemde Apple 50.6 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 10.5 milyar dolar net kâr elde etti. Hisse senedi başına elde edilen kâr ise 1.90 dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde şirket 58 milyar dolar gelir, 13.6 milyar dolar net kâr ve hisse senedi başına 2.33 dolar kâr kaydetmişti. Bu durum Apple’ın 2003’ten bu yana ilk kez yıldan yıla bakıldığında çeyrek yıl gelirlerinde düşüş kaydettiği anlamına geliyor.

Brüt satış kârı yüzde 38.4 ile geçen yılın aynı döneminde kaydedilen yüzde 40.8’in gerisinde kalırken uluslararası satışlar gelirin yüzde 67’lik kısmını oluşturdu. Şirket şu anda kasasında 233 milyar dolar nakit para veya pazarlanabilir taşınır değer bulunduruyor.

Apple geride kalan çeyrekte 51.1 milyon iPhone satışı gerçekleştirerek, bir önceki yılın aynı döneminde gerçekleştirdiği 61.2 milyonun altında kaldı. Mac satışları da geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 4.56 milyon birimin gerisine düşerek 4.03 milyon olarak açıklandı. iPad satışları da yıldan yıla 12.6 milyondan 10.25 milyona geriledi.

Apple CEO’su Tim Cook açıklanan rakamlarla ilgili olarak, ekibinin makroekonomik ölçekte karşılaşılan büyük güçlüklere karşı çok iyi yönetim gösterdiğini dile getirdi. Apple ekosisteminin gücüne bağlı olarak Servisler biriminin gelirlerinin sürekli artışından mutlu olduklarını kaydeden Cook, bir milyarın üstündeki aktif cihaz kitlesini büyütmeyi sürdürdüklerine de dikkat çekti.

Apple 2016’nın üçüncü mali çeyreklik diliminde 41-43 milyar dolar arası gelir bekliyor. Brüt satış kârının da yüzde 37.5 ile yüzde 38 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER