Teknoloji

Apple gelecekteki MacBook ve iMac modellerinde Intel yerine ARM işlemcileri kullanabilir

Apple’ın Intel işlemcilerini bırakıp ARM tabanlı yongalara yöneleceği söyleniyor. Şirketin MacBook dizüstü bilgisayarlarıyla birlikte hayata geçeceği tahmin edilen bu proje büyük bir devrim olabilir. SemiAccurate sitesinin kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Apple, NVIDIA’nın Project Denver çözümü gibi 64 bit çekirdeklerin yaygınlaşmasının beklendiği 2013 yılının ortalarında bu geçişi yapmayı planlıyor.

İçeriden bilgi aktaranlar Intel’in Apple’ın bu niyetinden haberdar olmadığını söylüyor.  Cupertino’nun bu planı MacBook ve MacBook Pro modelleriyle hayata geçirip sonrasında iMac gibi masaüstü bilgisayar modelleriyle devamını getirmesi bekleniyor. Apple’ın Global Foundries, Samsung ve TMSC gibi potansiyel ortaklarla üretim kapasitesi üzerinde pazarlıklar yaptığı söyleniyor. Şu noktada Apple’ın Samsung tasarımı gibi jenerik ARM çekirdeği mi, yoksa kendi Apple A4 gibi kendi çalışmasını mı tercih edeceği bilinmiyor, ancak söylentiler şirketin başlangıçta ilk seçeneği tercih edeceği söyleniyor. Sonrasında ise Apple’ın kendi yongalarını kademeli olarak geliştireceği söyleniyor.

SemiAccurate, kaynaklarının daha önce de Apple’ın grafik yonga çözümünde NVIDIA’dan AMD’ye geçişine dair gelişmeleri önceden aktardığını ve bu bilgilerin sonradan doğru çıktığını vurguluyor. Yani, bu son haberin de doğruluk ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürüyor.

ARM’in işlemcilerinin yıldızı giderek parlıyor. En son raporlar 2015 yılına gelindiğinde bilgisayarların yüzde 13’ünde ARM tabanlı işlemcilerin bulunacağını öngörüyor. Eğer Apple beklenen geçişi yaparsa bu oran daha da yüksek olabilir.

İlgili – SemiAccurate

İLGİLİ HABERLER