Teknoloji

Apple gelecek yıl Safari’de Google arama motorunu Bing veya Yahoo ile değiştirebilir

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Google gelecek yıl Apple’ın Safari’sindeki varsayılan arama motoru sağlayıcılığı özelliğini kaybedebilir. The Information tarafından verilen habere göre, 2007 yılından beri iPhone sahiplerini Google arama motorunun kucağına iten anlaşma yapılan uzatmalarla birlikte 2015 yılında sonlanıyor.

Mountain View şirketinin gelecek yıl anlaşma için rekabet edeceği şirketler arasında Microsoft ve Yahoo bulunuyor. Bu iki şirket de şimdiden Apple ile temaslara başladı, Apple’ın kıdemli genel müdür yardımcısı Eddy Cue ile Google yerine kendi servislerini iOS’in varsayılan arama motoru olarak değiştirmek için temas kurdu. Microsoft Bing’in varsayılan arama seçeneği olmasını isterken, Yahoo da aynı konum için bastırıyor.

Bing Siri’nin varsayılan arama motoru olarak kullanılmaya başlamıştı, böylelikle Apple ile köprüler belirli bir seviyede kurulmuştu. Masaüstü tarafında da OS X Yosemite ve Spotlight arama sonuçları Bing tarafından sağlanıyor, kullanıcılara Google yerine başka bir sağlayıcı seçme izni verilmiyor. Yahoo da önümüzdeki beş yıl boyunca Firefox’un varsayılan arama motoru seçeneği olacak. Mozilla bu uğurda senelerdir Firefox’ta birinci seçenek olarak yer verdiği Google’dan vazgeçiyor. Yahoo Apple tarafında da benzer bir kararı aldırabileceğini düşünüyor.

Apple tarafında meydana gelebilecek böyle bir değişiklik özellikle ABD’deki mobil arama pazarını etkileyecektir. Tabii ki, birçok kullanıcının tercihler bölümüne girip arama motorunu Google olarak belirlemesini bekleyebilirsiniz. Ancak hangi arama motoruyla arama yaptığını fazla önemsemeyen birçok kullanıcı bulunuyor, onlar Apple’ın tercihini kullanmaya devam edecektir. Bu bile Yahoo veya Bing için önemli bir reklam potansiyelinin bulunduğu anlamına geliyor.

Son birkaç yıldır Apple kendisini Google’ın servislerinden soyutlamaya çalışıyor. Bazı durumlarda bu strateji işe yaradı, örneğin YouTube iOS’in bir parçası olmaktan çıktı, artık Google’ın sağladığı bir iOS uygulaması olarak cihazlarda yer alıyor ve kullanıcılar bu değişikliği yadırgamadı. Ne var ki, Haritalar gibi diğer denemeler pek de başarılı olmayan sonuçlar verdi.

Her zaman kullanıcıların iyiliğini istediğini söyleyen Apple’ın, Safari’de söz konusu değişikliği yaptığı takdirde iPhone, iPad ve Mac sahiplerine Bing ve Yahoo’nun Google’dan daha iyi bir arama motorunu anlatması gerekiyor.

Bu arada yukarıda bahsettiğimiz strateji sadece ABD’yi kapsayabilir. Türkiye gibi Bing’in aktif şekilde pazarda yer almadığı bir ülkede Google veya Yandex gibi, bu ülkeye özel versiyonları bulunmayan bir arama motorunu varsayılan olarak belirlemek iyi bir sonuç doğurmayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER