EğlenceManşetler

Apple GarageBand’e Audiobus desteği ekledi

Apple, iOS platformuna özel GarageBand uygulamasını güncelledi. Güncellemeyle birlikte kullanıcılara birden fazla müzik oluşturma uygulamasını aynı anda kullanmaya izin veren Audiobus adlı üçüncü taraf yazılım arayüzü eklendi. Audiobus geçen yılın sonlarında lanse edilmişti, çeşitli müzik uygulamalarının arkasındaki yazılımcılar bir araya gelerek Audiobus’ı iOS için genel geçer iletişim standardı olarak belirlemişti.

garageband-ios-audiobus-210313

Audiobus’ın sade arayüzü iPad’in bir müzik yapım aracı olarak sahip olduğu değeri fazlasıyla artıracak gibi görünüyor. Kullanıcılar tüm kayıt ve düzenleme işlerini tek bir cihazda, herhangi bir karmaşık dosya aktarım süreciyle uğraşmak zorunda kalmadan gerçekleştirebiliyor. Ayrıca farklı uygulamaların birbiriyle konuşmasını sağlamak da mümkün oluyor. Örneğin bir müzisyen Korg’un iMS-20 uygulamasıyla kaydettiği parçayı Amplitude yükselteç modeliyle filtre edebilir ve sonuçta ortaya çıkan eseri GarageBand üzerinden kaydedebilir.

Uygulamalar Audiobus’ı giriş, efekt veya çıkış gibi üç farklı yoldan destekleyebiliyor. GarageBand ise sadece çıkış uygulaması olarak kullanılabiliyor. Bu, GarageBand içinde yer alan enstrümanları farklı uygulamalarda giriş aleti olarak kullanamayacağınız anlamına geliyor. Bunun yerine Audiobus desteği GarageBand’in Animoog, Figure veya bunun gibi diğer uygulamalardan elde edilen sesleri kaydetmesine ve dizmesine yarıyor. Bu uygulamalardan herhangi birini Audiobus üzerinden açıp GarageBand’i de çıkış olarak belirlediğinizde, ekranın bir kenarında uygulamalar arasında geçiş yapmadan eserinizi kaydetmenize olanak sağlayan bir sekme göreceksiniz. Kayıt işlemini tamamladıktan sonra bu sekme üzerinden GarageBand’e geri dönebilir ve performansınız üzerindeki kayıt ve sıralama işlerini yapabilirsiniz.

GarageBand’in yanı sıra Cubasis, Beatmaker 2 ve Auria gibi bazı popüler uygulamalar da benzer amaçlarla kullanılabiliyor. Ancak GarageBand sahip olduğu 8.99 TL’lik fiyatıyla profesyonel seviyede kayıt işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek en ucuz seçeneklerden biri gibi görünüyor. Bu arada Audiobus uygulamasının fiyatı da gelen GarageBand desteğini kutlamak amacıyla indirildi. Uygulama şu anda 8.99 TL’den satılıyor.

Bu arada GarageBand’e gelen Audiobus desteği, Apple’ın kendi iOS uygulamalarından bir tanesinde üçüncü taraf API kullanımına yönelmesini göstermesi açısından da önem taşıyor. Belki de bunun sonrasında farklı Apple iOS uygulamalarında da benzer şekilde üçüncü taraf uygulamalarla bilgi veya özellik paylaşımına gidildiğini görebiliriz.

İlgili >> Audiobus (App Store), GarageBand (App Store)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER