Teknoloji

Fransa’dan Apple’a büyük ceza

apple realityos

Apple, Fransa tarafından 1.1 milyar avro para cezasına çarptırıldı. Fransız yetkililer; Apple’ın dağıtım ağı içinde yasalara aykırı anlaşmalar yapması ve bağımsız satıcıların “ekonomik bağımlılığını” suistimal etmesi nedeniyle cezalandırıldığını belirtti.

Fransız rekabet kurumlarının Apple hakkındaki incelemesi uzun süredir devam ediyordu. Yetkililer, Apple ile birlikte Apple’ın fiyatlandırma politikasını kabul ettikleri gerekçesiyle iki distribütöre de ceza kesti.

Bu cezanın temelinde Apple’ın söz konusu iki distribütör Tech Data ve Ingram Micro ile olan ilişkileri bulunuyor. Bu iki şirketin de sırasıyla 76.1 ve 62.9 milyon avro ödemesi gerekiyor. Fransa’ya göre, Apple’la yaptıkları anlaşmalarla bu iki distribütör fiyat sabitleme ve birbirleriyle rekabet etmeme konusunda da uzlaşmış oldu.

Uzun yıllardır devam eden bir suistimalin sonucu olarak kesilen 1 milyar avroluk ceza, Fransa için rekor niteliği taşıyor. Apple’dan konuyla ilgili olarak CNBC’ye yapılan açıklamada ise cezadan duyulan memnuniyetsizlik belirtildi ve karara itiraz edileceğinin sinyali verildi.

Apple, Fransa tarafından kısa süre önce başka bir konu nedeniyle cezalandırılmıştı. Fransız makamları, iPhone’ların bilinçli şekilde yavaşlatılması nedeniyle Apple’ın 25 milyon avro ödemesine karar vermişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER