Teknoloji

Apple Fortune’un “En Kârlı Şirketler” listesinin zirvesinde yer alıyor

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

appleApple iPhone sayesinde “Dünyanın en değerli şirketi” unvanını elinde bulunduruyor. Cupertino merkezli şirketin piyasa değeri, hâli hazırda 784.5 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Son mali yılında kasasına 215 milyar dolar koyan iPhone üreticisi, bu kategorideki küresel sıralamada dokuzuncu sıraya yerleşmişti. 2017 mali yılının ikinci çeyreğinde şirketin gelirlerinin yüzde 63’lük kısmı iPhone satışlarından gelmişti. Bu sonuç, efsanevi telefonun Cupertino merkezli şirket adına önemini oldukça net biçimde göstermişti.

Ancak bu başarının daha da anlam kazanması için şirketin kârlı olması da gerekiyor. Apple için kârlılık konusu pek de sorun gibi görünmüyor. Fortune’un rakamlarına göre, şirket son mâli yılı 45.7 milyar dolar kâr ile tamamlayarak dünyanın en kârlı şirketi oldu. iPhone üreticisini 41.9 milyar dolar kâr ile Çin Sanayi ve Ticaret Bankası takip etti. Çin İnşaat Bankası, Çin Ziraat Bankası ve Çin Bankası, ilk 5’teki diğer şirketler oldu. Çin bankalarını Amerikan finans kuruluşları J.P. Morgan, Berkshire Hathaway ve Wells Fargo izledi. 19.5 milyar dolar kârıyla Google’ın çatı şirketi Alphabet de listedeki yerini aldı. Apple’ın en büyük rakiplerinden Samsung da 19.3 milyar dolar yıllık kârıyla listeye girmeyi başardı.

Apple piyasa değerini trilyon dolar seviyesine taşıyan ilk şirket olabilir

iPhone üreticisinin piyasa değerini trilyon dolar seviyesine taşıyan ilk şirket olabileceğine dair haberler de son zamanlarda etrafta dolaşıyor. Bu noktaya ulaşması için Cupertino merkezli şirketin hisselerinin yüzde 28 oranında değer kazanması ve 192 dolar seviyesini görmesi bekleniyor. iPhone 8’in rüzgarının şirkete bu konuda yardımcı olabileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER