Teknoloji

Apple finans raporunu açıkladı; çip sıkıntısı şirketi etkiledi

apple m4 mac

Apple perşembe günü 2021’in dördüncü mali çeyrek yılı için finans raporunu yayınladı. Hizmetleri ve Mac bölümleri için tüm zamanların en yüksek kazanç seviyelerini bildirdi.

Şirket, bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 83.4 milyar dolar gelir ve 1.24 dolar hisse başına kazanç elde ettiğini duyurdu. Bu kazanç rakamı, Wall Street’in 84.85 milyar dolarlık beklentilerinin altında geldi.

CEO Tim Cook, tedarik zinciri kısıtlamalarının bu çeyrekte finansal sonuçlar üzerinde net bir etkisi olduğunu söyledi. Cook, “Yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu tahmin ettiğimiz, beklenenden daha büyük tedarik kısıtlamalarına rağmen çok güçlü bir performans sergiledik.” dedi ve tedarik sorunlarını çokça konuşulan sektör genelindeki çip kıtlığına ve COVID ile ilgili Güneydoğu Asya’da üretim kesintilerine bağladı. Perşembe günkü kazanç telekonferans görüşmesi sırasında Apple, Aralık çeyreğinde tedarik zinciri sorunlarından dolayı daha da büyük bir kayıp beklediğini dile getirdi.

Şirket, iPhone 13 ve 13 Pro, yeni bir iPad mini, dokuzuncu nesil iPadApple Watch Series 7, üçüncü nesil AirPods ve en yakın zamanda, merakla beklenen Apple Silicon destekli MacBook Pro gibi birçok yeni ürünü piyasaya sundu. En yeni iPhone’lar geride kalan sonlarına kadar piyasaya sürülmedi, ancak bir bütün olarak iPhone işi güçlü bir ivme göstermeye devam etti ve bir yıl öncesine göre yüzde 47 arttı. iPad de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21 artış gösterdi.

Diğer büyük teknoloji şirketleri gibi ve Cook’un da belirttiği gibi, Apple büyük tedarik zinciri zorluklarıyla uğraşıyor. Apple perakende satış noktalarında üst düzey iPhone’ları bulmak zor ve 14 inç ve 16 inç MacBook Pro’ları şimdiden stokta ciddi şekilde ek siparişler verildi. Uzun nakliye gecikmeleriyle uğraşmak istemiyorsanız, en iyi seçenek yerel Apple mağazalarındaki stokları düzenli olarak kontrol etmek olacaktır. Ancak bu bile garantili bir strateji değil ve gerçek şu ki, Apple’ın en yeni cihazlarını satın almak geçmiş yıllara göre daha zor görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER