Teknoloji

Apple üçüncü çeyrekte kazancını yüzde 17 artırdı

apple finans raporuApple geçtiğimiz saatlerde Haziran 2017’de sona eren üçüncü mali çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Şirket 45.4 milyar dolar gelir elde ederken, bunun üzerinden 8.7 milyar dolar işletme kârı açıkladı. Hisse senedi başına kazanç ise 1.67 dolar olarak kaydedildi.

Karşılaştırma yapacak olursak, Apple bir yıl önce aynı çeyreklik dönem içinde 42.4 milyar dolar gelir üzerinden 7.8 milyar dolar net kâr açıklamıştı. Hisse senedi başına kazanç ise o çeyrek için 1.42 dolar olarak kaydedilmişti. Sonuç olarak Apple’ın kazancı yıldan yıla yüzde 17 gibi etkileyici bir yükseliş gösterdi.

Wall Street’in geride kalan çeyreğe dair beklentilerine baktığımızda, Apple’ın 44 milyar ile 46 milyar dolar arasında kâr açıklaması, hisse senedi başına kazancın ise 1.57 dolar seviyesinde olması bekleniyordu. Görülüyor ki, Apple beklentileri karşılamayı başardı.

Her zaman olduğu gibi, Apple’ın kazanç raporunun merkezinde iPhone yer alıyor. iPhone satışları geride kalan çeyrekte 41.02 milyon birim ürün olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde Apple 40.3 milyon ürün satışı gerçekleştirmişti.

Tim Cook, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, yıldan yıla kaydedilen yüzde 7’lik artışla birlikte, art arda üçüncü çeyrekte hızlanan büyümeyi gördüklerinden, aynı zamanda Servisler kaleminin elde ettiği tüm zamanların en yüksek kâr rekorundan dolayı mutlu olduklarını söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad (2017) İncelemesi

Apple ürünlerine bakacak olursak, iPad’ler ve Mac’ler sırasıyla 11.4 milyon ve 4.2 milyon satış rakamına ulaştı. Geçen yılın aynı çeyreğinde ise iPad ve Mac satışları sırasıyla 9.95 milyon ve 4.25 milyon olarak kaydedilmişti. Açıkça görülüyor ki, iPad serisi uzun zamandır art arda gelen çeyrek yıllık dönemlerde gördüğü azalan satışlardan sonra nihayet büyüme kaydetmeye başladı. iPad satışları yıldan yıla yüzde 15 artış gösterdi. Apple’ın Mart 2017 çeyreğiyle karşılaştırıldığında ise, iPad satışları yüzde 28 oranında arttı.

Öte yandan, Apple’ın servisler çatısı altındaki kalemlerden elde ettiği gelir de büyümesini sürdürüyor. Geride kalan çeyrekte Apple’ın servisleri 7.2 milyar dolar gelir elde etti. Böylelikle bir önceki yılın aynı dönemine göre artış yüzde 22 oranında gerçekleşti.

Apple, Eylül 2017’de bitecek çeyrek mali yıllık dönemle ilgili tahminlerini de paylaştı. Buna göre şirket, 49 milyar ile 52 milyar dolar arasında gelir bekliyor. Kâr marjı beklentisi yüzde 37.5 ile yüzde 38 arasında öngörülürken, işletme maliyetlerinin de 6.7 milyar ile 6.8 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER