Manşetler

Apple ile FBI arasındaki şifreleme kavgası sona erdi

apple fbi

FBI, aylar boyunca devam eden çalışmaların ardından San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’un iPhone’undaki bilgilere erişmenin bir yolunu bulmayı başardı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmesi beklenen duruşma öncesinde Syed Farook’un iPhone’una Apple’ın yardımı olmadan erişmenin bir yolunu bulduğunu belirterek duruşmanın ertelenmesini isteyen FBI, bulduğu yöntemi mahkemenin onayına sunmuştu. Savcıların onay vermesiyle birlikte FBI, Apple’dan destek almadan iPhone şifrelemesini aşmak için gerekli vizeyi almış oldu.

Yapılan açıklamada devletin Farook’un iPhone’undaki verilere ulaşmayı başardığı ve artık Apple’ın desteğine ihtiyaç duymadığı belirtilirken, yeni yönteme ilişkin detaylar konusunda bilgi verilmedi. Böylelikle Apple FBI arasında şubat ayında başlayan ve mahkemeye taşınan şifreleme kavgası da sona ermiş oldu.

ABD Adalet Bakanlığı, 22 Marttaki duruşmanın hemen öncesinde iPhone’daki verilere ulaşmak için yeni bir yöntemden faydalanacağını açıklamış ve duruşmanın ertelenmesini istemişti. Savcılar, söz konusu yöntemin 20 Martta kolluk kuvvetlerine tanıtıldığını ve FBI yetkililerinin “uygulanabilir” kararını vermesiyle birlikte dava sürecinin sonlandırılması talebinin geldiğini belirtti. Mahkeme, kolluk kuvvetlerine yöntemin etkisini bildirme konusunda 5 Nisana kadar süre verse de, FBI araştırmayı tahmin edilenden erken bir süre içinde tamamlamayı başardı.

Ortaya çıkan sonuç, FBI’ın şifrelemeye karşı olan mücadelesinin bu aşamasının ani biçimde tamamlanmasını sağladı. Devletin elindeki yöntemin kaç iPhone’a erişim imkanı sunabileceği henüz belirsizliğini korusa da, FBI’ın Apple’dan talep ettiği “GovtOS” isimli işletim sistemine kıyasla daha az kapsamlı olduğu düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER