Teknoloji

Facebook şirket içi iOS uygulamalarına yeniden kavuştu

facebook abd

Apple, hafta içinde Facebook‘un kurumsal geliştirici sertifikasını iptal etmişti. Sosyal ağ, bir açıklama yaparak sertifikanın yeniden geçerli hâle geldiğini duyurdu. Böylelikle Facebook’un şirket içi iOS uygulamalarını çalışanlarına, beta testi kullanıcılarına ve araştırma katılımcılarına ulaştırmasının önündeki engel kalktı.

Facebook‘un Onavo VPN uygulamasını “Facebook Research” adıyla yenileyip kullanıcıların karşısına çıkardığı TechCrunch sitesi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Gençlere ve yetişkinlere uygulamayı kullanmaları için 20 dolar ödeyen sosyal ağ, uygulamanın dağıtımını standart kanallar yerine kurumsal sertifikası üzerinden yapmıştı. Şirket böylelikle akıllı telefonlardaki hassas verilere erişim imkanına kavuşmuştu.

Facebook gelen tepkiler üzerine kısa süre önce uygulamayı kapattığını açıklamıştı. Ancak bu hareket, Apple’ın şirketin kurumsal geliştirici sertifikasını iptal etmesi için yeterli olmamıştı. Cupertino merkezli şirket, Facebook’un aralarındaki anlaşmayı ihmal etmesi gerekçesiyle bu yönde bir karar alındığını belirtmişti. Ancak Facebook’un sertifikasını geri kazanmak için gerekli adımları atmakta fazla zaman kaybetmediği anlaşılıyor.

Facebook tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Şirket içi uygulamaları sunmamızı sağlayan kurumsal sertifikamızı geri aldık. Şirket içi uygulamalarımızı yeniden işler hâle getirmek için çalışıyoruz. Bu durumun son kullanıcıya yönelik uygulamalarımıza bir etkisinin olmadığını belirtmekte fayda var.”

Apple için gizlilik konusu oldukça önemli. Bu konudaki hassasiyetini sürekli olarak gösteren şirket, FaceTime’daki ciddi gizlilik açığı nedeniyle bu hafta içinde ciddi tepki çekmişti. Tepkilerin yüksek sesle dillendirildiği bir dönemde bir skandalla daha uğraşmak istemeyen Apple, Facebook’a karşı sert bir tavır takınarak süreci hızlı şekilde çözüme kavuşturmayı başarmışa benziyor.

İLGİLİ HABERLER