Teknoloji

Apple Facebook’un kullanıcılarını izlemesini engelleyecek

apple facebookApple, iOS ve macOS işletim sistemlerinin en yeni sürümlerini WWDC 2018’in açılış etkinliğinde duyurdu. Şirket işletim sistemlerinin yeni sürümlerinde kullanıcıların güncel kaygılarına yanıt verecek özellikler yerleştirmeyi de ihmal etmedi. Apple Facebook’un kullanıcılarını izleme konusunda yararlandığı araçların yeni iOS ve macOS sürümlerinde engelleneceğini açıkladı.

Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, yeni işletim sistemiyle birlikte Facebook’un kullanıcı takibi araçlarını kapatacaklarını dile getirdi. Federighi, iOS 12 ve macOS Mojave ile birlikte Safari’de Facebook’un izleme araçları için kullanıcılardan onay alınacağını ifade etti.

Apple ve Facebook arasındaki gizlilik odaklı gerilim, Cambridge Analytica skandalının patlak vermesinden bir süre sonra ortaya çıkmıştı. Facebook’un uygulamaları, Apple CEO’su Tim Cook tarafından “gizliliğin işgali” olarak tanımlanmıştı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise Cook’un açıklaması için “düşünmeden edilmiş bir söz” yorumunu yapmıştı.

Apple’ın WWDC 2018 etkinliğinde Facebook’u gizlilik konusunda tabir-i caizse “kötü örnek” olarak göstermesi de bu gerilimi artıracak gibi görünüyor. Facebook’un insanlara fark etmeden onları izlemeye devam ettiğini belirten Craig Federighi, daha sonra da büyük ekrana dönüp Safari’de ortaya çıkan “Facebook.com’un çerez kullanıp veri toplamasına izin vermek istiyor musunuz?” uyarısını katılımcılara gösterdi.

Apple Facebook’un kullanıcı izleme araçlarını engelleyerek gizlilik konusunda hassas kitlelerin gönlünü kazanmışa benziyor. İnternet güvenliği uzmanı Kevin Beaumont, Apple’ın Safari’nin işleyişinde köklü değişikler gerçekleştirmeye hazırlandığını ve bunların kullanıcı gizliliğini artıracak türden güçlü değişiklikler olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER