Teknoloji

Apple ve Facebook’un gelir paylaşımı görüşmeleri gün yüzüne çıktı

apple facebook

Apple Facebook ilişkisi yıllardır “tuhaf” bir çizgide seyrediyor. Cupertino merkezli şirket WWDC 2020’de iOS uygulamalarının uygulamalar için reklam takibi konusunda kullanıcı izni alması gerektiğini açıklamış, bu değişiklikten en çok etkilenecek platform olan Facebook da uzun süre boyunca Apple’ın planlarına karşı kendisini savunmak zorunda kalmıştı.

Söz konusu değişiklik iOS 14.5 ile 2021’in nisan ayında hayata geçmişti. Ancak The Wall Street Journal’da yer alan bir haber, bu değişiklik gerçekleşmeden önce Apple ve Facebook’un iş birliği ve gelir paylaşımı anlaşmaları üzerinde çalıştığını gözler önüne seriyor.

Habere göre, iki şirket Facebook’un reklamsız modelini sunacak olan bir abonelik servisi kurma fikrini değerlendirdi. Apple abonelikler de dahil olmak üzere uygulama içi satın almalardan komisyon aldığı için ortada son derece kârlı bir anlaşma olduğu söylenebilir.

Taraflar arasındaki görüşmelerde değerlendirilen bir diğer noktanın ise Apple’ın “öne çıkarılmış reklamlar”dan komisyon alması olduğu belirtildi. Söz konusu reklamlar Facebook tarafından uzun süredir reklam portföyünün bir parçası olarak görülüyor. Özellikle küçük işletmeler daha fazla müşteriye ulaşmak için bu reklamları sıklıkla kullanıyor. Apple bu reklamların uygulama içi satın alımların bir parçası olabileceğini ve böylelikle yüzde 30 komisyon alabileceğini belirtse de, Facebook’un buna yanaşmadığı anlaşılıyor.

Habere göre, Apple Facebook ile bu konuları ağırlıklı olarak 2016 ve 2018 yılları arasında yaptı. İki şirketin mevcut konumlarının o günkünden çok daha uzak olduğu söylenebilir. Apple kendisini “gizliliğin muhafızı” olarak konumlandırırken, yola Meta adıyla devam eden Facebook da uzun vadeli odak noktasını Metaverse’e kaydırmış durumda.

İLGİLİ HABERLER