Teknoloji

Apple Face ID’yi çok yakında Mac bilgisayarlara getirebilir

macbook air 2020 inceleme

Birçok iPhone ve iPad modeli cihazınızı Face ID kullanarak açmaya izin veriyor. Ancak bir Mac bilgisayarda kullanıcı girişi yapmak için hâlâ ya şifre girmeniz, ya Apple Watch’u kullanarak ekran kilidi açmanız ya da kullandığınız Mac modeline bağlı olarak Touch ID ile parmak izinizi kullanmanız gerekiyor. Ancak macOS Big Sur’un en son beta sürümüne göre, gelecekte bir gün Face ID Mac bilgisayarlara da gelecek.

Beta sürümünde buluna kodlar Apple’ın TrupDepth kamera için belirlediği kod adına dair referanslar içeriyor. TrueDepth kamera sayesinde FaceID uyumlu iPhone 11 veya iPad Pro gibi cihazlarda FaceID’yi kullanmak mümkün hâle geliyor. Ancak henüz hiçbir Mac bilgisayarda bu yüz tanıma sistemi bulunmuyor.

Söz konusu kodun “FaceDetect” ve “BioCapture” gibi, sırasıyla yüz algılama ve biyometrik saptama olarak nitelendirilen kavramlarla ilgili terimler içerdiği söyleniyor. Bu da bir tür biyometrik yüz doğrulama özelliğinin geleceğini gösteriyor.

Eğer yüz tanıma teknolojisi Mac bilgisayarlara gelirse, bu teknolojinin cihazın kilidini açmak için kullanılması kuvvetle muhtemel görünüyor. Aynı zamanda yüzün haritalandırmasını yapan artırılmış gerçeklik uygulamalarını da görebiliriz. Belki de iPhone ve iPad’lerde gördüğümüz Memoji’nin Mac bilgisayarlarda da kullanılması mümkün olur.

Bu arada Safari’nin iOS 14 ve macOS Big Sur ile birlikte dağıtılacak gelecek sürümünde Face ID’yi bir Mac bilgisayarda kullanmak daha kullanışlı olacak. Yeni versiyon sayesinde web sitelerine sadece Touch ID ya da Face ID ile, şifreyi girmeye gerek kalmadan giriş mümkün olacak. Tabii ki, bunun için web sitelerinin bu özelliği desteklemesi gerekiyor.

Ne var ki, hangi Mac bilgisayarlarda Face ID’yi göreceğiz, ya da bu ne zaman gerçekleşecek? Bu soruların cevabını görmek için biraz daha beklememiz ve Apple’ın bu teknolojiyi bilgisayarlarına getirip getirmeyeceğini görmemiz gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER