Manşetler

Apple eski iPhone’ların yavaşlatılması nedeniyle TBMM’nin gündeminde

ios 16
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple‘ın eski iPhone modellerini pil ömrünü korumak amacıyla bilinçli olarak yavaşlattığı 2017’nin sonlarında ortaya çıkmıştı. Cupertino merkezli şirket bu durumu kabul etmiş ve kullanıcılarının mağduriyetini gidermek adına 2018 boyunca indirimli bir ücret karşılığında pil değiştirme imkanı sunmuştu. Bu uygulaması, şirketi dünyanın çeşitli ülkelerinde soruşturmalarla karşı karşıya bırakmıştı. Apple hakkında bu konu nedeniyle inceleme başlatan ülkeler arasına yakında Türkiye de katılabilir.

Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre, CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdi. Yurt dışında konuyla ilgili olarak Apple’a açılan davalar olduğunu belirten Yılmazkaya, eski telefonların yavaşlatılmasının ve bu yolla insanların yeni telefon almaya yönlendirildiğinin ortaya çıkması durumunda konunun büyük bir dolandırıcılık davasına dönüşebileceğini ifade etti.

Yılmazkaya tarafından TBMM’ye sunulan önergede şu ifadeler yer alıyor: “Fransa’da ihlal yaptığı belirlenen şirketler, yıllık gelirinin yüzde 5’i kadar para cezasına çarptırılabilir. Bu, Apple’ın ödemeyi zorunlu kılacağı 11.5 milyar dolar ceza anlamına geliyor. Türkiye’de yaklaşık 9.5 milyon aktif iPhone kullanıcısının, bu yolla yeni telefon almaya yönlendirilmesi de Apple’a büyük davalar açılmasına neden olabilir. Samsung’un aynı nedenle 5 milyon Euro cezaya çarptırıldığı İtalya’da adaletsiz ticari aktiviteler gerçekleştirdiği belirtilmekte, cezanın sebebi olarak da ‘telefonda ciddi aksamalar ve bariz yavaşlamalar yaşanması sonucu kullanıcıların, yeni cihaz almaya yönlendirmesi’ gösterilmiştir. Apple’ın, pil ömrü azalan eski telefonları yavaşlattığı yönündeki beyanları bile, Türkiye’deki 82 milyon vatandaşın menfaatleri adına bu konuyla ilgili araştırma yapılmasını zaruri hale getirmiştir.”

Yılmazkaya, Fransa’da açılan ve henüz karara bağlanmayan davayı da hatırlatarak şunları kaydetti: “Eski iPhone’ları yavaşlattığını kabul eden Apple, ABD ve İsrail’in ardından Fransa’da mahkumiyet riskiyle karşı karşıya. Apple’ın, kullanıcıları uyarmadan telefonları yavaşlatıcı yazılım güncellemesi yaptığı savıyla, ABD’nin mahkemelerinde 8 ayrı davası da bulunmaktadır. Milyarlarca doların ödendiği, ekonomik olarak büyük kayıpların yaşandığı bu döviz çıktısına dur demek adına, kullanıcı mağduriyetlerinin giderilmesi için konunun detaylı incelenmesi gerekmektedir. Akıllı telefonlarla ilgili bu gerekçelerin göz önünde bulundurulup teknik çalışmalar yapılması, gerekli adımların atılması ve yasal zeminin oluşturularak düzenlemeler yapılması şart.”

İLGİLİ HABERLER