Teknoloji

Apple önemli bilgileri sızdıran eski çalışanını dava etti

apple

Apple, eski bir çalışanını Journal uygulaması, Vision Pro başlığının geliştirilmesi ve daha fazlası hakkında bilinmeyen ayrıntılar dahil olmak üzere gizli bilgilerin gazetecilere ve diğer şirketlerin çalışanlarına sızdırılması nedeniyle mahkemeye verdi.

On gün önce Kaliforniya eyalet mahkemesinde açılan davada, Andrew Aude’un aynı zamanda mevzuata uyum stratejileri, çalışan sayısı ve diğer ürün donanım özelliklerini de sızdırdığı belirtiliyor. Aude’nin mesajlarının en az birinde, sorumlusu olduğu ürünleri ve özellikleri “öldürmek” için bilgi sızdırdığını kabul ettiği söyleniyor.

Şirket dava dilekçesinde Aude’nin pek çok iletişimine referans veriyor: “Yalnızca Haziran ve Eylül 2023 arasında Bay Aude, şifreli bir mesajlaşma uygulamasını kullanarak ‘Homeboy’ adını verdiği bir The Wall Street Journal (WSJ) çalışanıyla 1400’den fazla kez bağlantı kurdu. Bay Aude ayrıca Apple’ın henüz resmi duyurusunu yapmadığı bir ürünün özellik listesini de Homeboy’a okudu. Bay Aude, The Information’daki başka bir gazeteciye 10 binden fazla kısa mesaj gönderdi ve onunla buluşmak için kıtayı dolaştı.”

apple

Dava dilekçesinde Aude ve “Homeboy” arasındaki mesajlaşmaların ekran görüntüleri de yer alıyor. Şirket, Aude’nin sık sık ekran görüntülerini aldığı ve bunları Apple’ın verdiği iPhone’una kaydettiğini belirtti.

Apple, Aude’u, Nisan 2023’te aynı muhabirle yapılan bir telefon görüşmesinde Apple’ın Journal uygulaması için nihai özelliklerin bir listesini sızdırmakla suçluyor. Yayınlanmayan uygulamanın özellikleriyle ilgili bir haber, aynı ay The Wall Street Journal’da yayınlandı.

Aude, pil performansını optimize etmeye odaklanan bir iOS mühendisi olarak 2016 yılında Apple’a katıldı. Apple’ın avukatları, rolün doğası gereği Aude’un “düzinelerce Apple’ın en hassas ürünüyle ilgili bilgilere” erişim sağladığını dile getiriyor.

Şirket, sızıntıların 2023’ün sonlarına kadar keşfedilmediğini belirtiyor. Temsilciler, Kasım 2023’te Aude ile ilk kez görüşüldüğünde Aude’nin sızıntıları reddettiğini ve Apple tarafından verilen iPhone’unun yanında olduğu konusunda yalan söylediğini iddia ediyor. Daha sonra, tuvalete gitme ihtiyacı varmış gibi davranarak “mola sırasında iPhone’unu cebinden çıkardığı ve Signal uygulaması da dahil olmak üzere önemli miktarda kanıtı cihazından kalıcı olarak sildiği” öne sürülüyor.

Apple Aude’nin işine aralık ayında son verdi

12 Aralık’taki ikinci toplantıda ise Aude’nin Apple’ın mevzuata uygunluk stratejileri, duyurulmamış ürünler, geliştirme politikaları ve piyasaya sürülen bazı ürünlerin donanım özellikleri hakkındaki bilgileri en az iki gazeteciye sızdırdığını itiraf ettiği ve üç gün sonra Aude’nin işten çıkarıldığı belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER