Teknoloji

Apple ve Ericsson arasında yeni bir patent anlaşması

apple ericsson
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, kablosuz patentlerle ilgili başka bir hukuki savaşını sona erdiriyor. iPhone üreticisi ve Ericsson, hukuk davaları ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu nezdindeki şikayet de dahil olmak üzere, iki şirket arasındaki tüm yasal anlaşmazlıkları çözen bir lisans anlaşması imzaladı. Kesin şartlar gizli kalırken, çok yıllık bu anlaşma, diğer patent haklarının yanı sıra “standart ve temel” nitelikteki hücresel teknoloji için çapraz lisanslamayı içeriyor.

Teknoloji devlerinin hücresel bağlantı teknolojisi konusunda uzun süren bir mücadele geçmişi var. Apple, 2015 yılında Ericsson’a, LTE patentlerine daha elverişli şartlarda erişim elde etmek amacıyla dava açmıştı. Ancak Ericsson, iPhone ve iPad’in patentli fikirlerini ihlal ettiğini iddia eden kendi davasıyla karşılık vermişti. İkili, yedi yıllık bir anlaşmayla barışı sağlamıştı. Ancak bu anlaşmanın yenilenme zamanı yaklaştıkça anlaşmazlıklar da geri döndü. Ericsson, Ekim 2021’de Apple’ın telif oranlarını düşürme girişimleri nedeniyle dava açarken, Apple, Ericsson’un yenileme için haksız baskı taktikleri kullandığı iddiaları nedeniyle aynı yılın aralık ayında karşı dava açmıştı. Ericsson, bu yılın ocak ayında 5G lisansları konusunda başka bir dava açmıştı.

Anlaşmanın duyurulmasıyla ilgili olarak Ericsson’un fikri haklar şefi Christina Petersson, ateşkesin iki şirketin dünyaya “en iyi teknolojiyi getirmeye odaklanmasını” sağlayacağını söyledi. Ericsson, dünyanın en büyük kablosuz patent sahiplerinden biri. Şirket, Apple anlaşmasının dördüncü çeyrek için lisans gelirlerini 532 milyon dolar veya daha fazlasına çıkarmasına yardımcı olacağını söyledi.

Patent anlaşmasının zamanlaması dikkat çekici. Apple’ın, Intel’in modem işlerinin büyük bir kısmını satın alarak ve hatta Qualcomm’dan eleman çekmeye çalışarak, Qualcomm’un çiplerini kendi çipleriyle değiştirmek amacıyla 5G iPhone modemleri geliştirdiği bildiriliyor. Ericsson ateşkesi, Apple’ın geliştirdiği herhangi bir radyo teknolojileri ürünü için, yasal tartışmaların ortaya çıkma ihtimalini azaltarak bu modemlerin önünü açmaya yardımcı olabilir. Apple’ın 2023’te kendi bileşenlerini kullanmaya başlayabileceğine dair söylentiler bir süredir ortalıkta dolaşıyor.

İLGİLİ HABERLER