Teknoloji

Apple-Epic Games davasında stratejiler belli oldu

apple app store epic games fortnite
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve Epic Games, Epic’in App Store politikaları nedeniyle Apple’a açtığı davada karşı karşıya gelecek. Duruşmaların başlamasından önce iki taraf da stratejilerini ortaya çıkarırken, hem Apple’ın hem de Epic’in duruşlarından taviz vermeye pek niyetli olmadığı görülüyor.

FOSS Patents’in paylaştığı belgelere göre; Epic, Apple’ın rekabeti engellemek amacıyla App Store’un değerlendirme politikalarını suistimal ettiği tezi üstünde duracak. Epic’e göre, sadece App Store üzerinden uygulama ve oyun indirmeye izin veren Apple insanları ürünlerine hapsedecek bazı yöntemler uyguluyor. Şirketin değerlendirme sürecini de güvenlik kılıfı altında rekabeti engellemek amacıyla kullandığı iddia ediliyor. Epic, Apple’ın yüzde 30 komisyon politikası nedeniyle Fortnite oyuncularının oyun içi unsurlar için daha çok para ödemek zorunda kaldığına da dikkat çekiyor.

Apple ise savunmasını App Store’un faydaları ve statüko üzerine kurmuşa benziyor. Şirket; Google Play Store, Steam ve konsol oyun mağazalarında da yüzde 30’luk bir kesinti yapıldığını belirtiyor. Apple hem donanımda hem de mağaza tarafında yoğun bir rekabetle karşı karşıya olduğunu da vurguluyor. App Store’un iPhone’ların merkezi ve entegre bir özelliği olduğunu belirten Apple, politikalarının hem yazılım pazarının genelini büyüttüğünü hem de güvenliği artırdığını savunuyor.

Apple ve Epic Games’in pozisyonlarının sıra dışı olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Epic, davayı açtığı günden bu yana kendisini serbest rekabetin şampiyonu olarak gösteriyor. Apple ise uzun süredir uygulama dağıtımı üzerindeki kontrolünün tüketicilerin faydasına olduğunu savunuyor. İfade aşamasının bu davanın en dikkat çekici yeri olmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. CEO’lar Tim Cook ve Tim Sweeney’nin ifadeleri sırasında verecekleri bilgiler şimdiden merakla bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER