Teknoloji

Apple bu yıl çıkaracağı en az üç Mac bilgisayara kendi işlemcisini yerleştirecek

yeni macbook pro 2021 M1X apple mac

apple mac işlemciApple bu yılın sonuna kadar çıkaracağı en az üç yeni Mac modeline kendi özelleştirilmiş işlemcilerini koymayı planlıyor. Bloomberg’in haberinde hangi yongaların kullanılacağı hakkında herhangi bir detay verilmiyor, ancak bunların güncellenmiş dizüstü bilgisayarlarda ve yeni bir masaüstü bilgisayarda yer alacağı dile getiriliyor.

Aslında Apple yıllardır akıllı telefonları, tabletleri ve giyilebilir ürünleri için özelleştirilmiş yongalar çıkarıyor. Ancak şirket Mac’lerin içine kendi hazırladığı işlemcileri koymaya yeni başladı. Öncelikle Touch Bar’lı, üst sınıf MacBook Pro’lara 2016 yılında kendi işlemcisinin yerleştirdi. Bu işlemci Touch ID ve Touch Bar’ın çalışmasından sorumlu oluyor. Daha sonra geçtiğimiz ay piyasaya sunulmaya başlanan iMac Pro’nun içinde de ses, kamera işleme ve şifreleme gibi işleri üstlenen özel yapım bir Apple yongaseti bulunuyor.

Apple’ın kendi yongalarını daha sık kullanması gelecekte Mac için daha büyük adımların atılabileceği anlamına geliyor. Şirket daha fazla adım atmak için diğer üreticilerin adımlarını izlemiyor, ayrıca kendi işlemcilerini kullanmak Apple’a donanım ve yazılımı daha fazla oranda entegre etme şansı da tanıyor. Ancak belki de en önemlisi, Apple kendi işlemcilerini Mac’in temel işlemcisi olarak konumlandırmaya doğru biraz daha yaklaşıyor.

iPhone ve iPad ile Apple, rakiplerini büyük oranda geri bırakacak performansı sunan işlemciler geliştirebileceğini kanıtlamıştı. Apple’ın şimdi Mac’lerde Intel yapımı işlemcileri bırakıp kendi işlemcilerine geçiş yapmasının önünde epey fazla engel var. Bu nedenle söz konusu geçişin kısa vadede olmasını beklemiyoruz. Yine de, daha fazla Apple yapımı yonganın Mac’lerde yer bulması, beklenen geleceğin bir gün elbette geleceğini açık biçimde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER