Ulaşım

Apple’dan elektrikli otomobil üretimi için Kia’ya yatırım

apple car elektrikli otomobil nissan

Apple’ın elektrikli otomobil pazarına gireceği iddiası çok uzun süredir etrafta dolaşıyordu. Cupertino merkezli şirketin bu doğrultuda aralarında Hyundai’nin de bulunduğu şirketlerle görüştüğüne dair haberler de bir süre önce gündeme gelmişti. Güney Koreli kaynaklı yeni bir habere göre; Apple, elektrikli otomobil üretimi için Hyundai’nin iştiraki olan Kia’ya 3.6 milyar dolar yatırım yapacak.

Apple’ın Kia’nın ABD’nin Georgia eyaletindeki tesisini kullanacağı söyleniyor. Bu yatırım doğrultusunda üretimin 2024’te başlayacağı ve ilk etapta her yıl 100 bin otomobilin üretileceği belirtiliyor. Bu sayının ilerleyen dönemlerde 400 bine çıkması da beklentiler arasında yer alıyor.

Apple’ın Hyundai ve Kia’yı seçmesinin temelinde ise Hyundai’nin “E-GMP” adını taşıyan elektrikli otomobil platformu olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak, ABD’deki üretim tesisleri ve 2024 itibarıyla üretime başlama potansiyeli de Cupertino merkezli şirketi cezbetmişe benziyor.

Kia üretimi üstlenirken; Apple’ın da otonom sürüş donanımı ve yazılımını, kullanıcı deneyimini, pil teknolojilerini, bileşenlerini ve tasarımını geliştireceği belirtiliyor.

Apple ve Hyundai elektrikli otomobil üretimi için, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir süredir görüşüyordu. Görüşmeleri kamuoyuna duyuran Hyundai’nin bazı kararsızlıklar yaşadığı iddiası da kısa süre önce gündeme gelmişti. Son gelişmeler, Hyundai ve Apple’ın bir ara formül bulmayı başardığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER