Ulaşım

Apple elektrikli otomobil projesini eski Tesla yöneticisine emanet ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple elektrikli otomobil chris porrittTesla CEO’su Elon Musk, Apple için “Tesla Mezarlığı” tanımlamasını kullanmış ve Cupertino merkezli şirketin kendilerinin işten çıkarttığı kişileri işe aldığını belirtmiş ve “Eğer Tesla’da yapamazsınız Apple’a gidersiniz.” ifadelerini kullanmıştı. Musk, bu yorumları “İşe Alım Savaşları” hakkındaki düşünceleri sorulduğunda yapmıştı. Söz konusu savaş ise Apple’ın “Project Titan” kod adıyla anılan elektrikli otomobil projesinin ortaya çıkmasıyla başlamıştı.

Apple ile Tesla arasında geçiş yapan çalışanların sayısı bir hayli fazla. Tesla’nın kıdemli mühendis kadrosunda ve üst düzey yönetiminde çok sayıda eski Apple direktörü ve başkan yardımcısı bulunuyor. Cupertino merkezli şirket ise tercihini eski Tesla mühendislerinden yana kullanmış, ancak kıdemli yöneticilere pek yaklaşmamıştı.

Ancak Apple bu yaklaşımını değiştiren bir hamleye imza attı ve Tesla’nın taşıt mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Chris Porritt’i transfer etti. Daha öncesinde Aston Martin’de şef mühendis olarak görev yapan Porritt, Apple’da “özel projeler” üstüne çalışacak. Elektrikli otomobil çalışmalarının da bu “özel projeler” arasında olduğunu tahmin etmek ise pek zor değil. Apple elektrikli otomobil projesinin daha önceki yöneticisi olan Steven Zadesky’nin şirketten ayrıldığı, bu yılın başlarında ortaya çıkmıştı.

Zadesky’nin ayrılığının ardından şirkete katılan Porritt’in Apple’ın otomobil çalışmalarını yönetmesinin muhtemel gözüktüğü rahatlıkla söylenebilir. Porritt’in uzmanlığı, çok sayıda donanım mühendisliği alanında Apple’ın işine yarayabilir. Deneyimli yönetici, uzun süreli kariyeri boyunca araç dinamiği, mimarisi ve opsiyonel özellik belirleme konusunda uzmanlaşmasıyla tanınıyor.

2013’e kadar Aston Martin’de şef mühendislik görevini üstlenen Porritt, Tesla’ya araç mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı olarak katılmıştı. Porritt, Aston Martin’de geçirdiği yıllarda One-77, V12 Zagato ve Aston Martin DB9 gibi ikonik otomobillerin hazırlanmasında önemli rol oynamıştı. Porritt, Tesla’da hem Model S hem de Model X platformlarında çalışmıştı. Deneyimli yöneticinin Model 3 şasisinin oluşumuna katkıda bulunduğu da biliniyor. Tesla’da Porritt’ten boşalan koltuğa ise yine eski bir Aston Martin çalışanı olan Steve MacManus oturdu.

Apple’ın şef tasarımcısı Jony Ive’ın Aston Martin otomobillerine karşı bir zaafının olduğu biliniyor. Ive’ın birkaç Aston Martin modeline sahip olduğu söyleniyor. Porritt’in geçmişi ve Ive’ın tutkusunun birleşimi, Apple’ın yeni transferini daha ilginç bir hâle getiriyor.

Apple elektrikli otomobil projesi konusunda henüz resmi bir açıklama yapmış değil. Ancak teknoloji dünyasında şirketin konuya ilişkin yoğun çalışmalar yaptığına dair güçlü bir inanç bulunuyor. Ortaya çıkan çeşitli kanıtlar da bu inancı kuvvetlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER