Teknoloji

Apple e-kitap davasında 450 milyon dolar tazminat ödeyecek

apple e-kitap

ABD Yüksek Mahkemesi, Apple’ın e-kitap davasındaki karara ilişkin itirazını görüşmeyi reddetti. Böylelikle Cupertino merkezli şirketin 450 milyon dolar tazminat ödemesi kesinleşmiş oldu.

Apple, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen araştırmanın sonucunda yayıncılarla işbirliğine giderek e-kitap fiyatlarını artırmaktan ötürü suçlu bulunmuştu. Uzun mahkeme ve müzakere sürecinin sonunda şirket, 450 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş; ancak yine de karara itirazını sürdürmüştü. Alt mahkemelerde aradığını bulamayan Apple, sonunda işi ABD Yüksek Mahkemesi’ne kadar taşımıştı. Ancak mahkemenin konuyu duruşmada görüşmeyi reddetmesiyle birlikte Apple için tüm yollar tükenmiş oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla birlikte 2012’de ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan davayla başlayan uzun hukuk mücadelesi sona erdi. Apple, söz konusu davada yayıncılarla işbirliğine giderek e-kitap pazarında Amazon’a karşı kendisine haksız avantaj elde etmeye çalışmakla suçlanmıştı.

Apple e-kitap davası için ABD Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu itiraz dilekçesinde, alt mahkemelerde alınan kararın rekabete ve ulusal ekonomiye zarar vereceğini savunmuştu. Apple, bu kararın dinamik şirketlerin yeni veya durağan pazarlara hızlı girişini düzenleyen kuralları değiştireceğini öne sürmüştü. ABD Yüksek Mahkemesi’nin alt mahkemeler tarafından alınan kararı bozmaması, Apple’ın tezlerinin yargıçlarda etki yaratmadığını ortaya koyuyor.

Apple ile ABD Adalet Bakanlığı arasında ipler son zamanlarda yine gergin. FBI’ın mahkeme aracılığıyla Apple’a yönelttiği iPhone verilerine erişim talebi, şirket ile bakanlığın bir kez daha karşı karşıya gelmesine yol açmıştı.

İLGİLİ HABERLER