Teknoloji

Apple: E-kitap davasında suçlu bulunmamız dijital medyaya bir ”soğutma etkisi” yapabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Adalet Bakanlığı’nın Apple’a açtığı e-kitap fiyat davasının son duruşmasında her iki taraf da dava sonrası yaşanması muhtemel durumlara ilişkin öngörülerini paylaştı. Apple davada suçlu bulunması durumunda dijital medyanın genelinde bir ”soğutma etkisi”nin yaşanabileceğini öne sürerken, Adalet Bakanlığı bu öngörüyü ”egoistçe” bulduğunu açıkladı. Apple’ın baş avukatı Orin Snyder, ABD Adalet Bakanlığı’nın kapalı bir müzakere ortamı istediğini ve bunun Amerikan iş dünyasına zarar vereceğini dile getirdi. Snyder bu tutum devam ettirildiği takdirde ülke çapındaki dijital içerik ortamının zarar görebileceğini sözlerine ekledi.

apple-e-kitap-200912

Apple’ın yayıncılarla yaptığı görüşmelerde uyguladığı taktiklerin meşru olduğunu belirten avukat, aynı taktikleri Apple’ın rakipleri Amazon, Barnes & Noble ve Google’ın da uyguladığını dile getirdi. Apple’ın kitaplara uygulanan 9.99 dolarlık sabit fiyat uygulamasına itirazı olmadığını söyleyen Snyder, bu politikanın tüm kitaplar için uygulanabilir olmadığını ve bazı durumlarda 3 dolarlık kayıplar yaşatabildiğine dikkat çekti.

ABD Adalet Bakanlığı’nın avukatı Mark Ryan ise Snyder’in çizdiği tabloyu kabul etmedi. Apple’ın ajans modeliyle yayıncıları Amazon’a karşı gelme konusunda baskı altına aldığını iddia eden Ryan, rekabetçi bir pazar ortamında belirlenen fiyatı Apple’ın sevmediğini dile getirdi. Apple’ı ”kibirli olmak” ile suçlayan Ryan, pazara yeni girmenin Apple’a fiyatları belirleme şansı vermeyeceğini ima etti. Apple’ın yayıncılarla yaptığı anlaşmalara çetin mücadelelerin ardından ulaştığı yönündeki görüşleri reddeden bakanlık avukatı, ortada bir komplo yokmuş gibi göstermenin komplo olmadığına yönelik bir savunma olmayacağının altını çizdi. Davanın iki ay içinde karara bağlanması bekleniyor.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER