Teknoloji

Apple dokümanları iPhone satışlarının düşeceği endişesini ve büyük ekran ihtiyacını gösteriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ve Samsung arasındaki hukuk mücadelesi şirketlerin kendi içlerindeki bazı değerlendirme ve dökümanların ortaya çıkmasını sağladığı için haberciler açısından oldukça bereketli bir kaynak imajı çiziyor. Geçtiğimiz yılın nisan ayına ait Apple dokümanlarının mahkemede açıklanması da bu durumun en güncel örneğini oluşturuyor. Söz konusu belgelerde Apple’ın Android işletim sistemli cihazlarla rekabeti sürdürmesi için çeşitli yollar aradığı görülüyor.

iphone-5s-inceleme-00038

Geçtiğimiz yılın nisan ayında hazırlanan ve 2014 planlamasına odaklanan belgede Apple’ın pazarlama şefi Phil Schiller’in akıllı telefon satışlarındaki büyüme hızının düşüşüne dikkat çektiği ve bu düşüşün iPhone satışlarını etkileyebileceği endişesi taşıdığı anlaşılıyor. Ancak Apple’ın esas korkusunun tüketici ilgisinin daha ucuz ve daha büyük ekranlı akıllı telefonlara yönelmesi olduğu da açıkça görülüyor. ”Müşteriler bizim sahip olmadığımız şeyi istiyor” başlığı taşıyan sayfa Apple’ın endişesini net biçimde ortaya koyuyor.

Schiller duruşmada söz konusu belgeyi önemsiz olarak tanımlarken, Apple avukatları belgenin tartışıldığı toplantıya Schiller’in katılmadığını ve bunun sadece birkaç satış yöneticisinin katıldığı küçük bir toplantı olduğunu ifade etti. Apple cephesinin bu iddiası üzerineyse Samsung avukatı Bill Price ortaya yeni sayfalar çıkarttı. Bu ekstra sayfalarda Apple’ın gelişmiş pazarlardaki iOS ve Android rekabetini bir ”değiştirenler savaşı” olarak nitelediği görülüyor. Cupertino merkezli şirket, iOS’ten Android’e geçiş yapmış olan kullanıcıların iki yıl içinde 4 inç’ten daha büyük ekranlara alışacağını ifade ediyor. Bu ifadeler ışığında bakıldığı zaman Apple’ın 4.7 ve 5.5 inç olmak üzere iki farklı iPhone modelini piyasaya süreceğine dair dedikodular biraz daha anlam kazanıyor.

Tüketici araştırmaları ve planlama belgelerine ek olarak, Phil Schiller’ın Samsung reklamlarıyla ilgili olarak diğer Apple yöneticileri ve dış reklam ajanslarıyla yaptığı yazışmalar da duruşmada gündeme geldi. Schiller’in Samsung’un reklam kampanyalarından duyduğu endişe yapılan yazışmalarda açıkça görülürken, Apple yöneticisinin Samsung için ”Adamlar işi hissediyor. Biz ise iPhone için ikna edici kısa bir iş yapmakta sıkıntı yaşıyoruz” sözlerini kullanması dikkat çekiyor. Apple’ın dış reklam ajanslarından Media Arts Lab’den James Vincent ile konuşan Schiller, Apple ürünleri daha iyi olduğu için reklamların Samsung’dan geride kalmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirtirken, Apple yönetim kurulunun da reklamlar konusunu gündemine aldığını ifade ediyor.

Schiller’in bu endişelerine karşılık olarak Media Arts Lab’den tatmin edici bir yanıt alamadığıysa Schiller ve Apple CEO’su Tim Cook arasındaki e-posta yazışmasında anlaşılıyor. Schiller yeni bir ajans bulmaları gerekebileceğini Cook’a açık açık ifade ederken; bunun olmasını istemediğini, ancak bir süredir durumun böyle olduğunu belirtiyor.

İlgili >> Apple Planlama Belgesi, Cook-Schiller E-Posta Yazışması

İLGİLİ HABERLER