Teknoloji

Apple Disney’i satın almak için bir girişimde bulunabilir mi?

apple disneyDisney, geçtiğimiz hafta 52.4 milyar ödeyerek 21st Century Fox’u satın almıştı. Bu satın alma ile birlikte zaten büyük bir medya imparatorluğu olan Disney, daha da büyük bir yapıya dönüşmüştü. Piyasa değeri 168 milyar dolara ulaşan bir şirketin başka bir şirket tarafından satın alınması pek kolay görünmüyor. Ancak potansiyel alıcı olarak anılan şirket Apple olunca işler değişiyor. Forbes’ta yayınlanan bir analiz, Apple Disney ilişkisinin mevcut dinamiklerini ve olası yönlerini gösteriyor.

Cupertino merkezli şirketin Disney’i satın alabileceğine yönelik iddialar, 2017’nin başlarında gündeme gelmişti. O dönemde çıkan haberleri değerlendiren RBC Capital analisti Amit Daryanani, bu hamlenin Apple’a ciddi faydalar getirebileceğini belirtmiş, ancak bunun gerçekleşmesinin pek de olası olmadığını ifade etmişti. Forbes’un analizi ise iki şirket arasındaki ilişkiye farklı açılardan yaklaşıyor.

Analizde öncelikli olarak büyük satın alma girişimlerinin Apple’ın tercih ettiği bir durum olmadığına dikkat çekiyor. Şirketin yakın zamanlarda gerçekleştirdiği en dikkat çekici satın alma hamlesi, Beats’in 2014’te 3 milyar dolar karşılığında satın alınması olmuştu. Disney’in 168 milyar dolarlık piyasa değerinin üzerine yüzde 30’luk farkın eklenmesiyle birlikte olası bir satışın değerinin 220 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. 220 milyar dolar çok yüksek bir meblağ olsa da, Apple’ın ödeyemeyeceği bir rakam değil.

Disney’i satın almak Apple’ı büyük bir medya devine dönüştürebilir. iPhone üreticisi, Disney’in kendi çevrimiçi içerik servisini oluşturmaya yönelik planlarından yararlanabilir. Elinde çok geniş bir içerik ve karakter portföyü bulunan Disney, 2019 itibarıyla içeriklerini Netflix’ten çekeceği ve önceliği kendi platformuna vereceğini duyurmuştu.

Apple’ın kurucusu ve eski CEO’su Steve Jobs, Disney’in bünyesindeki animasyon stüdyosu Pixar’ın kurucuları arasında yer alıyor. Jobs’un Pixar’daki hisseleri, Pixar’ın Disney tarafından satın alınmasının ardından Disney hisselerine dönüşmüştü. Hâli hazırda Steve Jobs’un varlıkları, “Steven P. Jobs Trust” adını taşıyan bir yapı tarafından kontrol ediliyor. Bu yapı Disney’in en büyük hissedarı olma özelliğini taşıyor. Yapının başında ise Steve Jobs’un eşi Laurene Powell-Jobs bulunuyor. Bu ilişki, Apple’ın olası bir teklifi Disney’in yönetim kurulundan geçirme şansını artırıyor.

Peki bu satış gerçekleştiği takdirde Apple neler kazanabilir? Bazı Wall Street analistleri, olası bir satın almanın Apple’ın bilançolarına olumlu bir etki yapacağını belirtiyor. Analistler Disney’in marka değerinin Apple’ın güçlü küresel imajını kuvvetlendireceğini iddia ediyor. Disney’in geniş içerik portföyü için de Apple’ın elinde çok farklı cihazları kapsayan geniş dağıtım imkânları bulunuyor.

Apple Disney için hızlı davranmalı

Apple Disney için bir hamle yapacaksa elini biraz çabuk tutmak zorunda. Disney ve 21st Century Fox anlaşmasının 1 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra Apple adına Disney’i satın almak çok daha zor hâle gelebilir.

İLGİLİ HABERLER