Ulaşım

Apple Didi Chuxing yönetim kurulunda temsil ediliyor

didi chuxing

apple didi chuxingApple geçtiğimiz mayıs ayında Çinli ulaşım servisi Didi Chuxing’e 1 milyar dolar yatırım yaptığını açıklamıştı. Cupertino merkezli şirket, şimdi bu yatırımı karşılığında Didi Chuxing’in yönetim kurulunda temsil hakkı da kazandı. The Information’da yer alan habere göre, bu konudaki atama geçtiğimiz haziran ayının sonlarında gerçekleştirildi. Yatırım kararının açıklandığı döneminde Apple’ın şirketin yönetim kurulunda temsil edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmemişti.

Bu haber, Apple’ın Didi Chuxing’e yaptığı yatırım ve otomotiv endüstrisine olan ilgisi konusunda ne denli ciddi olduğunu gösteriyor. Hali hazırda piyasa değeri 35 milyar dolar olan Didi Chuxing, Uber’i Çin pazarından çıkmak zorunda bırakmıştı. Şirket, Uber’in Çin’deki operasyonlarını da devralmıştı. Didi Chuxing ve Uber arasındaki mücadelede Apple’ın Çinli şirkete yatırım yapmasının dengelerin değişmesinde etkili olduğu düşünülüyor.

Apple Didi Chuxing ile otomobil projesi nedeniyle ilgileniyor olabilir

Didi Chuxing’in, tıpkı Uber gibi, sürücüsüz otomobiller üzerinde çalıştığı iddiası da kısa süre önce gündeme gelmişti. Apple’ın otomotiv sektörüne adım atacağına dair iddialar da bir süredir oldukça yüksek sesle konuşuluyor. Dolayısıyla şirketin Didi Chuxing’e olan ilgisinde bu durumun da etkili olabileceği belirtiliyor. Apple’ın önümüzdeki yıllarda 1 milyar dolarlık yatırımı ve yönetim kurulundaki sandalyesi sayesinde Didi Chuxing ile daha yakın bir işbirliği içine girmesi de sürpriz olmayacaktır.

Apple Didi Chuxing yönetim kurulunda birleşmeler ve satın almalardan sorumlu şefi Adrian Perica tarafından temsil ediliyor. Tencent Başkanı Martin Lau, Alibaba yöneticisi Lucy Pang, Didi Başkanı Jean Liu ve CEO’su Chang Wei, yönetim kurulunun diğer üyeleri arasında bulunuyor. Uber CEO’su Travis Kalanick de şirketinin Çin’deki operasyonlarını Uber’e sattıktan sonra “gözlemci” sıfatıyla kurula dahil olsa da, oy hakkı bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER