Ulaşım

Apple Çin merkezli ulaşım servisi Didi Chuxing için 1 milyar dolar yatırım yapıyor

apple

apple didi chuxingApple, Çin merkezli ulaşım servisi Didi Chuxing için 1 milyar dolar değerinde yatırım yapıyor. Şirket böylelikle ABD’nin ardından en büyük ikinci pazarı olan Çin’deki dinamikleri daha iyi anlamayı amaçlıyor.

Reuters’e konuşan Apple CEO’su Tim Cook, söz konusu yatırımı gerçekleştirmelerinin çeşitli stratejik sebepleri olduğunu ve Çin pazarının belli segmentleri konusunda daha iyi fikir edinmenin de bu sebepler arasında bulunduğunu belirtti. Apple CEO’su yaptıkları yatırımın karşılığını almanın da amaçlardan biri olduğunu dile getirmeyi ihmal etmedi. Cook, Apple Didi Chuxing işbirliğinin farklı alanlara doğru genişleme potansiyelini de taşıdığını ifade etti.

Didi’nin Çin’deki iOS geliştiricileri topluluğunda yaşanan inovasyonun örneklerinden biri olduğunu söyleyen Cook, şirketin geliştirdiği iş modelinden ve muhteşem yönetim kadrosundan çok etkilendiklerini söyledi. Apple CEO’su Didi’yi desteklemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Didi Chuxing CEO’su Cheng Wei ise Apple’ın yatırımının henüz dört yaşındaki şirketleri için büyük ilham ve cesaret kaynağı olduğunu dile getirdi.

Apple’ın yatırımı, Didi’nin kısa geçmişinde aldığı en büyük yatırım olma niteliği taşıyor. Daha öncesinde “Didi Kuaidi” adını taşıyan Didi Chuxing, yüzde 87’lik payıyla ülkedeki özel ulaşım hizmetleri pazarının zirvesinde yer alıyor ve Uber gibi küresel şirketlere ciddi üstünlük sağlıyor. 400’den fazla Çin şehrinde 300 milyondan fazla kullanıcısı bulunan servis, her gün 11 milyondan fazla yolculuğa aracılık ediyor.

Apple’ın ulaşım alanına ilgisi bugüne kadar sınırlı düzeyde seyretse de, şirketin kendi otomobilini üretmeye hazırlandığına dair dedikodular bir süredir yüksek sesle dillendiriliyor. Ancak şu anda şirketin otomotiv sektörüne dair tek somut çalışması, CarPlay adını taşıyan araç içi bilgi ve eğlence sistemi.

İLGİLİ HABERLER