Teknoloji

Apple, Dell ve HP’den Foxconn’daki intihar vakalarıyla ilgili açıklamalar

Çin’in büyük elektronik üreticilerinden Foxconn’un 400 bin çalışanlı fabrikası vakalarla gündeme geliyor. Şirket toplam 9 işçinin öldüğü ve 2 kişinin ciddi şekilde yaralandığı intihar vakalarıyla gündeme geldi. Şirket işçileri o kadar yoğun baskı altında tutuyormuş ki, psikolojileri bozulan bazı işçiler intiharı düşünüyormuş. Bu söylentileri boşa çıkarmak isteyen Foxconn CEO’su Terry Gou bir basın daveti düzenleyerek şirketin üretim tesislerini basın mensuplarına gezdirdi ve fabrikanın bir işkence kampı olmadığını kanıtlamaya çalıştı.

Dünya Ticaret Örgütü’nün rakamlarına göre her 100 bin Çinli’den 14’ü intihar ediyor. Foxconn, Shenzen’deki fabrikalarında yılda bir ya da iki intihar vakasının meydana geldiğini söylemişti. Şirketin CEO’su Gau, Foxconn’un bünyesinde 70 psikiyatr ve 100 gönüllü çalışan bulundurarak intiharları önlemek için çalıştığını vurguluyor.

Bildiğiniz üzere Foxconn, aralarında HP, Nokia, Dell ve Apple’ın bulunduğu birçok elektronik üreticisinin ürünlerini birleştirme işini üstlenmiş durumda. Dell ve Apple, Foxconn’daki intiharlarla ilgili olarak birer açıklama yayınladılar.

Apple’ın açıklaması şöyle:

“Foxconn’daki son intihar vakalarından dolayı üzgünüz. Foxconn yönetimi ile doğrudan temas halindeyiz ve bu olayı çok ciddiye alıyoruz. Apple’dan bir ekip adımları bu trajik olayların üzerine atılacak olan adımları şirketten bağımsız bir şekilde değerlendiriyor. Ürünlerimizi üretildiği fabrikalarla ilgili araştırmalarımızı sürdüreceğiz.”

Dell ise olay hakkında şu yorumu yapıyor:

“Tedarikçilerimizin kendi fabrikalarımızda sağladığımız yüksek standartları sunmasını bekliyoruz. Aralarında Eletktronik Endüstri kuralları, tedarikçilerle yaptığımız gözden geçiremeler ve teftişlerin bulunduğu çeşitli araçlarla bu standartların yerleşmesini zorluyoruz.”

Bu arada HP de yaptığı bir açıklamayla bu trajik olayda Foxconn’un rolünün araştırılmakta olduğunu duyurdu.

Foxconn’un bugün düzenlemiş olduğu basın toplantısında şirketin genç hat denetçilerinden Tang Wenying, “Burası çalışmak için güzel bir yer çünkü bize Çin’deki diğer fabrikalarda olduğundan daha iyi davranıyorlar.” şeklinde konuştu. Aslında bu işin trajikomik yanı… Foxconn Çin’deki çalışanlara en iyi koşulları sunan fabrikalardan bir tanesi. Kimbilir, adı sanı belli olmayan küçük tedarikçilerin ve ikinci seviye montaj tesislerinde durum ne hâldedir?

İlgili – Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER