Teknoloji

Apple’da bir dönemin sonu: Dan Riccio emekli oluyor

apple dan riccio

Apple’ın donanım mühendisliği konusundaki kıdemli isimlerinden biri olan Dan Riccio’nun, şirkette geçirdiği 25 yılı aşkın sürenin ardından emekliliğe yaklaştığı konuşuluyor. Apple’daki görev süresi boyunca önemli projelere imza atan Riccio, özellikle Apple Vision Pro projesinin tamamlanmasında kritik bir rol oynadı. 2021 yılında donanım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı görevinden ayrılarak bu “özel projeye” odaklanma kararı almıştı.

Apple Vision Pro projesinin mimarı

Riccio’nun Apple’daki kariyeri, Mac üzerinde çalışarak, donanım tasarımı başkan yardımcısı olarak başladı ve daha sonra kariyerinin büyük bir bölümünü iPad üzerinde çalışarak geçirdi. Apple’dan önce Compaq’ta mekanik mühendisliğinden sorumlu kıdemli yönetici olarak görev yapmıştı. Apple ürünlerinin güvenliğinde şu anda kilit teknolojiler olan Touch ID ve sonrasında Face ID, büyük ölçüde Riccio’nun çalışmalarına atfediliyor. Ayrıca, Apple’ın Intel çiplerine olan bağımlılığını sonlandırıp çip tasarımını şirket içine taşıma hamlesinin öncülüğünü yapmasıyla da biliniyor.

2010 yılında iPad donanım mühendisliği başkan yardımcılığına getirilen Riccio, 2012’de donanım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı oldu. 2021 yazında bu görevi Apple Vision Pro’ya odaklanmak üzere John Ternus’a devrederek, Apple’daki görevlerinin odak noktasını değiştirdi.

CarPlay geliştirmesi dışında otomobil projesinin sonlandırılmasıyla birlikte, Riccio’nun emekli olması durumunda şirketin mühendislik hiyerarşisinde önemli değişiklikler olması bekleniyor. Bloomberg’in özel Power On bülteninde Mark Gurman, şu an Apple Vision Pro grubunun günlük işlerini yürüten Başkan Yardımcısı Mike Rockwell’in, doğrudan CEO Tim Cook’a veya Baş Operasyon Sorumlusu Jeff Williams’a raporlama ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor. Riccio’nun emekliliği, onun liderliğindeki başarı dolu bir dönemin sonunu işaret ediyor ve Apple’ın gelecekteki mühendislik projelerinde yeni bir sayfa açılmasına olanak tanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER