Bilim

Apple COVID-19 için web sitesi açtı ve mobil uygulama çıkardı

apple covid-19

Apple yeni tip koronavirüs COVID-19 taramasına özel bir web sitesi ve bir uygulama çıkardı. Web sitesinde çevrimiçi tarama aracı, hastalık hakkında bilgiler, test ya da acil müdahale gerektiren durumlara yönelik yönergeler bulunuyor. Apple, bu siteyi ve uygulamayı ABD’nin CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) ve FEMA (Federal Acil Durum Yönetim Kurumu) gibi kurumları ve Beyaz Saray iş birliğiyle hazırladı.

ABD’deki resmi kuruluşlarla iş birliği yapan Apple, doğal olarak web sitesini ve uygulamayı ABD’deki kullanıcılar için hazırladı. Mobil uygulama da Türkiye’de kullanılamıyor. Ancak web sitesine, COVID-19 hakkında bilgi almak veya tarama testini uygulamak için girebilirsiniz.

Tarama aracı belirtiler, son seyahatler ve virüsün bulaşmış olduğu kişilerle temasın olup olmadığı hakkında bazı sorular soruyor. Kullanıcı Tarama sürecini geçtikten sonra, tavsiye edilen adımların bulunduğu bir sayfaya yönlendiriliyor. Bu sayfada COVID-19 için teste ihtiyacınızın olup olmadığına dair tavsiye de sunuluyor. Apple, konuyla ilgili olarak yayınladığı basın bülteninde, tarama aracının sağlık hizmeti sağlayıcılarının ya da yerel veya federal sağlık kuruluşlarının rehberliğinin yerini almadığını dile getiriyor.

Tarama sonuçlarında COVID-19 testinin yapılması gerektiği sonucu çıkarsa, Apple testin nerede yapılabileceğine dair bir tavsiye sunmuyor. Sadece test hakkında birisiyle konuşulması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte Apple, nefes darlığı çekenlerin acilen 911 acil yardım hattını araması gerektiğini belirtiyor.

Apple, tarama aracında verilen herhangi bir verinin toplanmadığını veya kimseyle paylaşılmadığını dile getiriyor. Aynı zamanda tarama yapılırken Apple Kimliği veya herhangi bir hesabın girişinin yapılmasını istemiyor. “Siteyi geliştirmeye yardımcı olmak için Apple, siteyi nasıl kullandığınızla ilgili bazı bilgiler toplar. Toplanan bilgiler kişisel olarak sizi tanımlamaz.” Ayrıca konum erişimi için de izin istemiyor. Bu nedenle uygulama yerelleştirilmiş tavsiyeler sunmuyor.

Apple, online tarama testi sunan ilk şirket değil. ABD için daha önce Amazon, Microsoft ve Google’ın kardeş şirketi Verily’nin çeşitli kaynaklar ve tarama testleri sunduğunu gördük. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın Apple’ınkine benzer bir tarama aracı bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER