Teknoloji

Apple çoklu dokunmatik tuşlara sahip füzyon klavyenin patentini aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-fuzyon-klavye-patent-260515

Apple, geçtiğimiz nisan ayında duyurduğu 12 inç’lik yeni MacBook’ta ultra sığ klavye tuşlarına yer vermişti. Görünen o ki, söz konusu tuş takımı Apple’ın klavyelerinde yapacağı değişiklikler için bir başlangıç niteliği taşıyor. Şirketin bu hafta elde ettiği yeni patent, klavye fonksiyonlarında köklü bir devrimi işaret ediyor ve touchpad ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Apple tarafından “füzyon klavye” olarak adlandırılan cihazda mekanik tuşlar yine bulunacak, ancak hepsinin üstünde dokunma sensörü bulunacak. Bu sensörler sayesinde klavye çoklu dokunma ve hareketle kontrol desteğine kavuşacak.

Füzyon klavyede her bir tuş, üstünde bulunan kapasitif sensör sayesinde küçük bir trackpad’e dönüşüyor. Tuşlar böylelikle sürükleme hareketlerini veya en yumuşak dokunuşları algılayabiliyor. Tuşlarda bulunan küçük boşluklar ise normal temasların algılanmasını sağlıyor.

Kapasitif sensörlerin yerleştirildiği tuşlar üzerinde yapılan tıklama, sürükleme ve kaydırma hareketleriyle trackpad kontrollerini trackpad olmadan yapmak mümkün hâle geliyor. Kullanıcılara hareket girişlerini ayrı ayrı belirleme imkanı veren Apple, klavyenin alışılageldik biçimde kullanılabileceğini belirtmeyi ihmal etmedi. Dokunuşlar arasındaki farkların algılanması içinse Apple tarafından belirlenen dokunma şiddetine uygun biçimde hareket edilmesi gerekiyor.

Apple’ın füzyon klavye patentinin gerçek bir üründe kendine yer bulup bulmayacağı henüz bilinmese de, MacBook ailesinin tamamının giderek inceldiği göz önüne alınınca füzyon klavyenin somut bir donanıma dönüşme ihtimali artıyor.

İLGİLİ HABERLER