Teknoloji

Apple çoklu dokunmatik ekranla ilgili yeni bir patenti almaya hak kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, çoklu dokunma teknolojisi için önem taşıyan yeni bir patenti daha almaya hak kazandı ve böylelikle Android cihaz üreten rakiplerine karşı bir avantaj daha elde etmiş oldu. Onaylanan bu yeni patent salınım yapan işaretlerle ilgili ve Steve Jobs’un birinci nesil iPhone’u tanıtırken sözünü ettiği 200’den fazla patentle kayıt altına alınan teknolojilerden bir tanesini temsil ediyor.

Bu yeni patent dokunmatik ekranın osilatör sinyaline ve devresine odaklanıyor, kullanıcıların dokunmatik ekranlı bir cihazla nasıl etkileşim kuracağına odaklanıyor. Birkaç yıl önce kullanmakta olduğumuz dirençsel dokunmatik ekranlar ekran üzerine birden fazla obje dokunsa bile sadece tek bir dokunmatik girişi algılayabiliyordu. Kapasitif dokunmatik ekranlar ise salınım yapan işaretlere bağlı olarak bir alt tabaka üzerinde yapılan girişleri izleyebiliyor. Ne var ki, düzgün çalışacak bir devre tabanlı osilatör kurmak o kadar da kolay değil.

Apple’ın patentini aldığı teknolojide mantıksal kalibrasyon devresi kullanılıyor. Bu devre bir referans sinyal kullanarak sinyal salınımını karşılaştırıyor ve buna göre çalışma frekansını ayarlıyor. Bu da düzgün çalışan bir kapasitif dokunmatik ekranın oluşturulmasını, çoklu dokunuşların yanı sıra parmakları ekran üzerinde havada tutma gibi hareketlerin de algılanmasını sağlıyor.

İlgili – AppleInsider

İLGİLİ HABERLER