Teknoloji

Apple çocuk işçi çalıştırdığının ortaya çıkması üzerine tedarikçisiyle bağlarını kopardı

Apple her yıl düzenli olarak yayınladığı Tedarikçi Sorumluluk Süreci Raporu’nun yedincisini yayınladı. Rapor şirketin çocuk işçi çalıştırdığı iddia edilen tedarikçilerle olan bağlarını kopardığını da ortaya koydu. Çocuk işçi çalıştırma suçlamasıyla hakkında 74 ihlal dosyası bulunan Pingzhou Electronics fabrikasıyla Apple arasındaki işbirliği sona ererken, bölgenin en büyük işçi yerleştirme şirketlerinden biri olan Shenzen Quanshun İnsan Kaynakları’nın Pingzhou Electronics’e çocuk işçi sağladığı belirtildi. Raporda insan kaynakları şirketinin ailelere sahte yaş doğrulama formlarını doldurmada yardım edecek kadar ileri gittiği ifade edildi. Araştırma sonucu 11 fabrikada çocuk işçi çalıştırıldığı öğrenilirken; 106’sı aktif, 70’i ise çözüme bağlanmış toplam 176 vaka olduğu dile getirildi.

iphone-5-uretim-foxconn-260112

Geçtiğimiz yılki raporda çocuk işçi çalıştıran fabrika sayısının yüksekliği dikkat çekmiş ve bunun üzerine Apple Fair Labor Association (FLA) adı verilen işçi hakları izleme grubuna katılma kararı almıştı. FLA da şirket adına bağımsız denetlemeler yapmaya başlarken, Apple’ın ülkedeki en büyük tedarikçisi Foxconn’un 1 Temmuz 2013 itibariyle FLA kriterlerini karşılama yolunda önemli adımlar attığı belirtilmişti.

Apple’ın raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise ihtiyacı olan çalışanlarına ücretlerini önceden toplu olarak veren ve daha sonra bu borcun geri dönüşünü iş gücüyle fazlasıyla alan fabrikalar oldu. Halihazırda sekiz fabrikanın bu modeli uyguladığı belirtildi. Apple’ın geçtiğimiz yılda üretim sürecini daha sık denetlemesi de dikkatlerden kaçmadı. Apple CEO’su Tim Cook da çalışma koşullarını geliştirmenin kendileri için bir öncelik olduğunu daha önceden belirtmişti. Raporda şirketin 2012’de denetimlerinin sayısını bir önceki yıla göre yüzde 72 arttırdığı ve toplamda 373 denetim gerçekleştirdiği ifade edildi. 60 saat olarak belirlenen üst çalışma sınırına da yüzde 92 oranında riayet edildiği yine raporda görülüyor. Apple raporda 2013’te tedarikçilere gerçekleştireceği denetimlerin sıklıkla devam edeceğinin altını çizdi.

Sağlık ve güvenlik kısmına bakıldığı zaman Apple’ın belirlediği ergonomik yükümlülüklerin pek çok tedarikçi için problem teşkil ettiği görülüyor. Denetlenen fabrikalardan sadece yüzde 59’unun Apple’ın belirlediği koşullara uygun olduğu belirtildi. Kimyasal etkiye maruz kalma, güvenlik sistemleri ve prosedürleri gibi alanlardaysa bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Yaralanmaların önlenmesi konusunda tedarikçilerin yüzde 70’inin Apple’ın kriterlerini karşıladığı belirtilirken, genel uyumluluk oranı yüzde 76 oldu. 2012 yılında şirketin yaptığı çevresel denetimlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Şirketin 2012’de gerçekleştirdiği çevresel denetim sayısı bir önceki yıla göre yüzde 293 arttı ve 55’e ulaştı. Bu denetimler sonucu 147 fabrikanın kimyasal atıklarının depolanması ve taşınmasıyla ilgili sorunlar yaşadığı ortaya çıktı. 2011’de bu rakam 112’ydi.

İlgili >> Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER