Teknoloji

Apple Çin pazarındaki yatırımlarını artırmaya hazırlanıyor

cin akilli telefon

apple cinApple Çin pazarından bir süre önce olduğu kadar fazla gelir elde etmiyor. Ancak bu durum Çin’in Cupertino merkezli şirket için önemini yitirdiği anlamına gelmiyor. Apple, Çin ile ilgili planlarının uzun vadeli olduğunu gösteren yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirket yıl sonu itibarıyla ülkede bir Ar-Ge merkezi inşaatına başlamayı planladığını açıkladı. Merkezin ne üzerine çalışacağı henüz bilinmese de, Apple’ın ikinci büyük pazarındaki yatırımlarını sürdüreceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Apple’ın Çin’deki köklerini sağlamlaştırması için birkaç sağlam gerekçesi bulunuyor. Kısa süre önce ülkenin önde gelen ulaşım servislerinden Didi Chuxing’e büyük bir yatırım yapan şirket, böylelikle servislerini engelleyen Çin’in düzenleme kurumlarının itirazlarını dindirmeye çalışıyor.

Apple Çin yatırımlarıyla yetenek havuzunu da genişletebilir

Cupertino merkezli şirket, bu tarz yatırımlarla Çin pazarına mağazalar ve fabrika sözleşmeleri dışında da katkı sağlayabileceğini göstermeyi istiyor. Apple Çin merkezli şirketlere yaptığı yatırımlarla ülkenin yetenek havuzuna erişme fırsatı da kazanıyor.

Yatırımlara öncelik vermek, Çin gibi değişken bir akıllı telefon pazarına sahip ülkede kalıcı olmak adına önem taşıyor. Zira IDC rakamları, pazarda sıkıntı yaşayan tek şirketin Apple olmadığını gösteriyor. Çin’in yerli akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi’nin ülkedeki sevkiyatı da yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 38.4 oranında gerilemiş durumda. Xiaomi’nin yaşadığı düşüşte, bugüne kadar çevrim içi satışlara dayalı bir sistem üzerinden ilerlemesi ve bu nedenle pazarlama konusunda bazı sıkıntılar yaşaması etkili oldu. Buna ek olarak, rakiplerinin kendilerini geliştirmesi de Xiaomi’yi baltalayan sebepler arasında değerlendiriliyor.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER