Teknoloji

Çin Apple’ın en önemli pazarı haline geliyor

cin akilli telefon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-cin-280415

Apple, halen gelirlerinin büyük kısmını Amerika kıtasından elde ediyor. Ancak halihazırda şirketin en büyük ikinci pazarı konumunda olan Çin, en önemli pazara dönüşme konusunda hızla ilerliyor. Apple’ın 2015 mali yılının dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarına bakıldığında Çin’den gelen gelirin bir yıl öncesine göre yüzde 99 oranında arttığı ve 12.5 milyar dolara yükseldiği görülüyor.

Apple, geçtiğimiz yıl Çin’i iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı piyasaya sürdüğü ilk ülke grubuna dahil etmemişti. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ile birlikte bu yaklaşımı değiştiren şirket, akıllı cihazı ilk günden itibaren Çin’de de piyasaya sürdü. Bu kararın etkisini görmek de pek zor değil. Apple açılış haftasonunda 13 milyon iPhone 6s satarak, geçtiğimiz yılki ilk üç gün rekorunu kırmayı başardı. Söz konusu rekor, “s” modelinin piyasaya çıktığı yılda gerçekleştiği için daha da anlam kazanıyor.

iPhone satışlarının ağırlığı Amerika ve Avrupa kaynaklı olduğu için, analistler Apple’ın sürekli rekor getiren bu performansı sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda şüphelerini dile getiriyordu. Çin’in devreye girmesiyle birlikte yeni bir genişleme alanına kavuşan Apple, ülkedeki pazarlama varlığını artırma konusunda da önemli adımlar atıyor. Buna ek olarak, Çinli mobil operatörlerin LTE penetrasyonu için yatırım yapması da Apple’a Çin’de daha etkin hâle gelme konusunda yardımcı oluyor.

Apple, 2015 mali yılında sadece Çin’den 58.7 milyar dolar gelir elde etti. 2014 mali yılında bu rakam 29.8 milyar dolardı. Halihazırda Çin nüfusunun sadece yarısının internete güvenli olarak erişebilmesi, iPhone için uzun vadeli büyüme potansiyelinin Çin topraklarında yattığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER