Teknoloji

Apple Çin’de popüler sosyal medya uygulamalarını App Store’dan kaldırmak zorunda kalabilir

apple çin

Apple Çin’de en popüler uygulamalardan bazılarını App Store’dan kaldırmak zorunda kalabilir. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Çin yönetimi şirketin kayıtsız yabancı uygulamaları App Store’den kaldırması gereken yasaya “katı şekilde uymasını” bekliyor. Bunun Facebook, Instagram, WhatsApp ve X (Twitter) gibi popüler uygulamaları etkileyebileceği belirtiliyor.

Söz konusu değişikliklerin duyurusu geçtiğimiz temmuz ayında yapılmıştı. Apple’ın o tarihten bu yana yasayla ilgili olarak Çinli yetkililerle görüştüğü söyleniyor. The Wall Street Journal’ın haberinde, Apple temsilcilerinin bu kurallarla ilgili endişelerini görüşmek üzere bu yetkililerle bir araya geldiği bilgisi yer alıyor.

Ancak Çin, Apple’a bu kuralları “kesinlikle uygulaması gerektiğini” vurguladı. Değişikliklerin “çevrimiçi dolandırıcılık, pornografi ve Çin’in katı sansür kurallarını ihlal eden bilgilerin dolaşımını engellemek” amacıyla uygulamaya konulduğu belirtiliyor.

Hâlihazırda Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp ve Twitter gibi uygulamalar Çin’deki App Store’da mevcut. Ülkenin sözde “Büyük Güvenlik Duvarı” bu uygulamalara erişimi engellese de, kullanıcılar VPN’ler ile bu engellerin etrafından dolaşmayı başarabiliyor. Çin hükümeti bu VPN’lerin kullanımına izin vermese de, özellikle gençler VPN ile popüler sosyal medya uygulamalarına erişiyor.

Toplamda App Store’da bu değişiklikten etkilenecek 1000’den fazla kayıtsız yabancı uygulamanın bulunduğu belirtiliyor. Politikaya uyum sağlamak için bu uygulamaların App Store’dan tamamen kaldırılması gerekecek. Apple’ın geliştiricileri Çin’e kayıt yaptırmaya teşvik etmesi de bir seçenek. Ancak bu süreç bazı uygulamalar için mevcut değil.

Apple Çin’in isteklerini daha önce yerine getirmişti

Değişiklikler temmuz ayında yürürlüğe girecek ve bu noktada Apple Çin’deki App Store’dan kayıtsız uygulamaları kaldırmak zorunda kalacak. Aksi takdirde şirket yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Geçmişte Apple, binlerce lisanssız video oyunu uygulaması da dahil olmak üzere Çin’deki bir dizi uygulamayı kaldırmak zorunda kalmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER