Teknoloji

Apple cihazlarını uydu teknolojisiyle destekleyecek

apple tv gelistirici

Apple, son kullanıcılarına ulaştırdığı cihazlarını geliştirmek adına farklı bir adım atmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Bloomberg’de yer alan habere göre; Cupertino merkezli şirket, kullanıcıların cihazlarına veri göndermek adına uydu teknolojisinden yararlanmayı planlıyor. Apple’ın önümüzdeki beş yıl içinde bu teknolojiden yararlanacak bir girişimi hayata geçirebileceği belirtiliyor.

Ancak bu projeye dair bilinmeyenler ve şüpheler hâlihazırda oldukça fazla. Bloomberg’in haberinde projenin ilk aşamalarında olduğu ve hâlâ rafa kaldırılabileceği belirtilirken, Apple’ın nihai amacının da net olarak bilinmediği vurgulandı. Şirketin kendi uydularını mı geliştireceği, yoksa başka şirketlerin uydu verilerinden mi yararlanacağı da belirsizliğini koruyan noktalar arasında bulunuyor.

Uydu teknolojisinin varlığı, Apple’a farklı alanlarda avantaj sağlayabilir. Harita servisinin ve konum takibi özelliklerinin geliştirilmesine ek olarak, cihazların mobil sinyalinin güçlenebileceği ve internet kapsama alanlarının da genişleyebileceği belirtiliyor. Bütün bunlar, Apple’a mobil operatörlerden daha bağımsız hareket etme imkânını sağlayacak adımlar olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg’in haberine göre, Apple’ın uydu projesi için hâlihazırda 12 mühendis çalışıyor. Ancak şirketin ekibi düzenli olarak büyüttüğünün de altı çiziliyor. Projenin başında ise uzay mühendisleri Michael Trela ve John Fenwick’in olduğu belirtiliyor. Trela ve Fenwick’in 2014’te Google tarafından satın alınan Skybox Imaging isimli bir uydu görüntüleme şirketinde çalıştığı ve 2017’de Apple’a katıldığı ifade edildi.

Apple uydulara ilgi gösteren tek teknoloji şirketi değil

Apple, uydulara ilgi gösteren tek teknoloji şirketi değil. Yeni teknolojiler sayesinde maliyetlerin düşmesi, uydu sektörüne bir tür “yeniden doğuş” yaşatıyor gibi görünüyor. Hem SpaceX hem de Amazon, uydular üzerinden internet bağlantısı sağlamak adına kendi programları üzerinde çalışıyor.

Apple’ın uydularının akıbetinin ne olacağı şu an için belirsizliğini koruyor. Ancak Cupertino merkezli şirketin uydulara olan ilgisinin kaynağının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Bloomberg’in haberinde Apple CEO’su Tim Cook’un da projeyle yakından ilgileniyor olabileceği ifade ediliyor. Şirketin Ar-Ge harcamalarını artırması da bu ilginin göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER