Teknoloji

Yeni Snowden belgelerine göre Apple yıllar boyunca CIA’in hedefi olmuş

iphone-6-inceleme-00011

The Intercept sitesinde yayınlanan bir haber, CIA bünyesinde çalışan araştırmacıların yıllar boyunca Apple’ın iPhone ve iPad’lerde uyguladığı güvenlik önlemlerini aşmak için uğraştığı iddiasını ortaya attı. Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeler doğrultusunda hazırlanan haberde, CIA’in Apple’ın sistemlerine girmek için şifreleme anahtarlarını ele geçirmekten pek çok iOS uygulamasının gelişiminde kullanılan Xcode aracına sızmaya kadar pek çok yöntemi kullandığı belirtildi.

Haberde söz konusu girişimlerin başarıya ulaşıp ulaşmadığı konusunda herhangi bir bilgi verilmezken, teknoloji şirketleri ve ulusal güvenlik kurumları arasındaki mücadelenin boyutları haber sayesinde daha iyi görülebiliyor. ABD hükümetinin gizlilik konusundaki iki yüzlü tavrı da The Intercept’in haberiyle daha net anlaşılıyor. Barack Obama kısa bir süre önce yaptığı konuşmada, Çin’i teknoloji şirketlerini izleme faaliyetleri için arka kapılar oluşturmaya zorlamakla suçlamıştı. Ancak The Intercept’in haberi, Çin’in ABD’nin yolunu takip ettiğini ortaya koyuyor.

John Hopkins Üniversitesi Bilgi Güvenliği Enstitüsü’nden kriptoloji uzmanı Matthew Green, The Intercept’e yaptığı açıklamada ABD hükümetinin bir Amerikan şirketinin sistemlerine sızmaya çalışmasını ”farklı” bir gelişme olarak niteledi. Bunun ”kötü çocuklara nişan almak”tan daha farklı bir şey olduğunu belirten Green, CIA’in bir Amerikan şirketinin sistemlerine sızmasının ”iyi bir yöntem” olmadığını savundu.

CIA’in Apple’ın sistemlerine sızmaya çalıştığı iddiasını The Intercept için yorumlayan Columbia Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Steven Bellovin, istihbarat kurumlarının bilgi almak için kullandıkları yöntemlerin kendisini asla şaşırtmadığını ve bu kurumların kendilerini bilgiye ulaştıracak her yöntemi kullanmaya hazır olduklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER