Teknoloji

Apple’ın çevrim içi mağazası büyük fiyat artışlarıyla Rusya’ya geri döndü

apple

apple-store-akasya-fotograflar-00035

Apple, geçen hafta Rusya’nın para birimi rublenin yaşadığı ani değer kaybının ardından fiyat ayarlaması yapmak amacıyla ülkedeki çevrim içi mağazasını kapatmıştı. Şirketin kapatma kararını uygulamaya koyarken bir dönüş tarihi vermemesi sürecin normalden uzun sürebileceği şeklinde yorumlansa da, bu yorumlar gerçeğe dönüşmedi. Apple’ın çevrim içi mağazası Rusya’da yeniden faaliyete geçerken, ürünlere biçilen yeni değerler Rusya’nın yeni ekonomik gerçekliğini oldukça somut biçimde yansıtıyor.

Fiyat ayarlamasının ardından Rusya’da 16 GB’lık bir iPhone 6 almak için kontratsız olarak 53 bin 990 ruble (2268 TL) ödemek gerekiyor. Bu da eskiye kıyasla yüzde 35’lik bir zam anlamına geliyor. Yine de, söz konusu rakamın Türkiye’de 16 GB iPhone 6 için belirlenen 2 bin 349 TL’lik satış fiyatının altında kalması dikkat çekiyor. ABD’de ise her iki ülkedeki satış rakamların da altında bir ücret karşılığında 128 GB’lık iPhone 6 Plus satın almak mümkün.

Rusya’da yaşanan ekonomik dalgalanmanın sadece Apple müşterilerini değil, tüm teknoloji meraklılarını etkileyeceğini belirtmek gerekiyor. Şirketlerin ülkedeki kâr seviyelerini korumak adına fiyatlarını artırması ve bunun da satış hacminde küçülmeye yol açması ekonomik krizin doğal bir sonucu olarak kendini göstermek için bekliyor.

İLGİLİ HABERLER