Manşetler

Apple CEO’su Tim Cook’tan telekonferans oturumunda ilginç açıklamalar

Apple’ın dün gece saatlerinde açıkladığı 2012 dördüncü mali çeyrek finans raporunun hemen ardından düzenlenen telekonferans oturumunda başta CEO Tim Cook olmak üzere şirket yöneticileri hazır bulundu. Bu toplantıda finans raporuna ait basın bülteninde açıklanan rakamlar dışında çeşitli detayları elde etmek de mümkün oldu.

Bildiğiniz gibi Steve Jobs bundan iki yıl önce 7 inç’lik tabletleri eleştirmiş, bunların gerçek bir tablet deneyimi yaşatmadığını dile getirmişti. Şimdiki CEO Tim Cook da bu yorumlara uyacal şekilde bir açıklamada bulundu ve yedi inç’lik tablet üretmeyeceklerişni kaydetti. Cook, iPad mini’nin diğer yedi inç’lik tabletler gibi ödün veren bir cihaz olmadığını, tamamen farklı bir ligde yarıştığını kaydetti. Zaten Apple da geçen salı günü gerçekleştirdiği toplantıda yeni iPad mini’yi Nexus 7 ile karşılaştırmış, sunumu gerçekleştiren Phil Schiller iPad mini’nin üçte bir oranında daha fazla görüntüleme alanına sahip olduğunu vurgulamıştı. Tim Cook da iPad mini’nin sahip olduğu 7.9 inç’lik ekranın bu ürünü diğer yedi inç tabletlerden tamamen ayırdığını düşünüyor. Anlayacağınız, Apple bir anlamda Steve Jobs’un sözünü dinlemeye devam etmiş oldu.

Telekonferansta Apple’ın mali işler üst yöneticisi Peter Oppenheimer da iPad mini’nin fiyatlandırılmasıyla ilgili birtakım açıklamalar yaptı. Bildiğiniz gibi tabletin 329 dolarlık ABD başlangıç fiyatı onu Nexus 7 gibi rakiplerden yüzde 60 oranında daha pahalı hâle getiriyor. Yine de, iPad mini bu fiyatıyla bile şirket genelinde belirlenen kâr marjının altında kalıyor. Geçen çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de kurumsal brüt marj yüzde 40 olarak belirlendi. Apple, her bir cihazı için ne kadar marj belirlediğini açıklayan bir cihaz değil, ancak Oppenheimer’in sözlerinden iPad mini için bu değerin yüzde 40’ın altında olduğunu öğrenmiş oluyoruz. Bu arada Google’ın Nexus 7’yi de neredeyse maliyetine sattığını, Amazon’un bile 199 dolarlık tabletinden zarar ettiğini biliyoruz. 329 dolarlık fiyat ve daha büyük ekranına rağmen iPad mini’nin düşük kar marjına sahip olması anlaşılır.

Oturumda Tim Cook’a Microsoft’un bugün itibariyle yurt dışında piyasaya sürdüğü yeni Surface tablet ile ilgili düşünceleri de soruldu. Cook, henüz bu cihazı kurcalamadığını, ancak takip ettikleri kadarıyla yeteri kadar ödün vermiş ve kafa karıştırıcı bir cihaz olduğunu dile getirdi. “Tahmin ediyorum ki, uçan veya yüzen bir otomobil tasarlayabilirsiniz, ancak bu aracın her işi iyi şekilde yapacağını düşünmüyorum”. diyen Cook Apple’ın iPad’in nasıl olması gerektiği konusunda oldukça ağır ödünler verdiğini de vurguladı.

Uzun zamandır gündemde yer tutan Apple TV hakkında da tabii ki soru soruldu. Tim Cook, bu medya oynatıcı cihazının performansı konusunda bazı rakamlar paylaştı, geçen çeyrekte 1.2 milyon birim ürünlük satış yapıldığını, geçen yıla göre yüzde 100’lük bir artış kaydedildiğini, bir önceki çeyreğe göreyse 100 bin adet daha az satıldığını vurguladı. Bu durumda Apple TV’nin mâli çeyreğin tümündeki satışı 5 milyon olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın 2.8 milyonluk toplam satışına göre önemli bir artış kaydedilmiş oldu. Ne var ki, geride kalan çeyrekte gerçekleşen 26 milyon iPhone ve 17 milyon iPad satışına bakıldığında Apple TV’nin satışları azınlıkta kalan bir ürün olduğu görülüyor. Yine de, bu ürünün de istikrarlı bir yükseliş gösterdiğini kabul etmek gerek. Ürünün yarattığı kâr oldukça küçük olduğu için Tim Cook bu ürünü hobi seviyesinde tutmaya devam edecek. Bununla birlikte bu sevilen hobiye odaklanmaya devam edilecek.

İlgili >> The Verge (1), (2), (3), (4)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER