Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook’tan ABD’deki olaylarla ilgili mesaj

Tim Cook: Sanal gerçeklik niş bir alan değil, ilginç uygulamalar var

Apple CEO’su Tim Cook, şirket çalışanlarına göndermiş olduğu bir mesajda, ABD’deki ayrımcılık ve eşitsizlik ile ilgili görüşlerini belirtti, insanların korunması için getirilen tedbirlerin hâlâ evrensel olarak uygulanmadığını da dile getirdi.

İnsan hakları ve eşitsizliğe karşı görüşlerini aktaran Cook, geçtiğimiz cumartesi gecesi ülke çapında meydana gelen protestolara ve ayaklanmalara yol açan, ABD’nin Minneapolis şehrinde George Floyd’un öldürülmesi olayıyla ilgili yorumlarda bulundu. Bloomberg tarafından elde edilen nota göre, birçok çalışan topluluklarında ayrımcılık konusunda endişe duyuyor.

Apple yöneticisi, şirketin ırk adaletsizliğine odaklanan kar amacı gütmeyen Eşit Adalet Girişimi de dahil olmak üzere bir dizi gruba bağış yapacağını söyledi. Ayrıca iPhone üreticisi haziran ayında çalışan bağışları için bire bir eşleşme sunacak.

Ülkenin dört bir yanındaki düzenlenen protesto gösterilerine bağlı olarak şirket, çalışanlarının “sağlık ve güvenliğini” gerekçe göstererek ABD mağazalarının çoğunu geçici olarak kapattığını söyledi.

Cook’un mesajının Türkçeye çevrilmiş hâli aşağıda yer alıyor:

Takım,

Şu anda, milletimizin ruhunda ve milyonlarca insanın kalbinde derinlemesine kazınmış bir acı var. Birlikte ayakta durmak için, birbirimize savunmalıyız ve George Floyd’un akılsızca öldürülmesi ve daha uzun bir ırkçılık tarihi tarafından haklı olarak kışkırtılan korkuyu, incinmeyi ve öfkeyi tanımalıyız.

Bu acı dolu geçmiş günümüzde hala mevcut – sadece şiddet biçiminde değil, aynı zamanda derin köklü ayrımcılığın günlük deneyiminde… Bunu ceza adalet sistemimizde, Siyah ve Kahverengi topluluklardaki orantısız hastalık ücretlerinde, mahalle hizmetlerindeki eşitsizliklerde ve çocuklarımızın aldığı eğitimde görüyoruz. Yasalarımız değişmiş olsa da, gerçek şu ki, korumaları hâlâ evrensel olarak uygulanmamıştır.

Büyüdüğüm Amerika’dan beri ilerleme gördük, ancak renk topluluklarının ayrımcılığa ve travmaya katlanmaya devam ettiği de aynı şekilde doğrudur.

Birçoğunuzdan korktuğunuzu duydum; toplumlarınızda korktuğunuzu, günlük yaşamlarınızda korktuğunuzu ve en acımasız olanı, kendi içinizde korktuğunuzu duydum. Bu ülkeye sevgi, emek ve hayat veren her insan için korkudan kurtulmayı garanti edemezsek, kutlamaya değer hiçbir toplumumuz olamaz.

Apple olarak misyonumuz, insanları dünyayı daha iyi hâle getirmeleri için güçlendiren bir teknoloji yaratmak ve her zaman bu olacaktır. Her zaman çeşitliliğimizden güç aldık, yaşamın her yürüyüşünden insanları dünyadaki mağazalarımıza karşıladık ve herkesi içeren bir Apple inşa etmeye çalıştık.

Ama birlikte daha fazlasını yapmalıyız. Bugün Apple, ırk adaletsizliğine meydan okuma, kitlesel hapsedilmeye son verme ve Amerikan toplumundaki en savunmasız insanların insan haklarını korumaya adanmış bir kar amacı gütmeyen Eşit Adalet Girişimi de dahil olmak üzere bir dizi gruba bağış yapıyor. Haziran ayı boyunca ve haziran ayındaki tatilin onuruna, Benevity aracılığıyla bire bir tüm çalışan bağışlarıyla eşleşeceğiz.

Değişimi yaratmak için, derinlemesine hissedilen ama çok sık göz ardı edilen bir acı ışığında kendi görüşlerimizi ve eylemlerimizi yeniden incelemek zorundayız. İnsan onuru ile ilgili konular kenarda durmaya uygun olmayacaktır. Siyah toplumdaki meslektaşlarımıza sesleniyorum – sizi görüyoruz. Önemlisin, hayatlarınız önemli ve burada, Apple’da değerlisiniz.

Şu anda acı hisseden tüm meslektaşlarımız için lütfen yalnız olmadığınızı ve sizi destekleyecek kaynaklarımız olduğunu bilin. Birbirinizle konuşmak ve ortak insanlığımızda şifa bulmak her zamankinden daha önemli. Ayrıca, Çalışan Yardım Programımız ve Kişiler sitesinde öğrenebileceğiniz zihinsel sağlık kaynakları da dahil olmak üzere yardımcı olabilecek ücretsiz kaynaklarımız var.

Bu, birçok insanın normalliğe ya da rahat bir statükoya geri dönmekten başka bir şey istemeyeceği bir andır, ancak bu sadece bakışlarımızı adaletsizlikten kurtarırsak rahatlatıcı olacaktır. Bu arzunun kendisi, kabul edilmesi zor olduğu kadar, bir ayrıcalık belirtisidir. George Floyd’un ölümü ‘normal’ bir gelecekten çok daha fazlasını hedeflememiz ve en yüksek eşitlik ve adalet ideallerine uyan bir tane inşa etmemiz gerektiğinin şok edici ve trajik bir kanıtıdır.

Martin Luther King’in sözleriyle, “Her toplumun statükoyu koruyanları ve devrimlerle uyumakla ün salmış kayıtsızların kardeşlikleri vardır. Bugün hayatta kalmamız, uyanık kalma, yeni fikirlere uyum sağlama, tetikte olma ve değişim zorluğu ile yüzleşme yeteneğimize bağlı.”

Aldığımız her nefesle, bu değişimi gerçekleştirmeyi ve herkes için daha iyi, daha adil bir dünya yaratmayı taahhüt etmeliyiz.

Tim

İLGİLİ HABERLER