Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook yıllık kazancı yüzde 99 azalsa da halen kârda

Apple CEO’su Tim Cook, 2012’deki çalışmaları karşılığında sadece 4.17 milyon dolar kazandı. 2011’deki 378 milyon dolarlık rekor yıllık kazanca kıyasla yaşanan yüzde 99’luk düşüş Cook için çok kötüymüş gibi gözükse de, durum pek gözüktüğü gibi. Ertelenmiş hisse hareketleri sayesinde Cook kısa vadede halen kârlı durumda. 2011’deki rekor kazancın önemli bir kısmı Cook’un sahip olduğu Apple hisseleri aracılığıyla gelirken, Cook’un hisselerinin karşılığını alması için 2016’ya beklemesi gerekiyor.

Apple tarafından ABD’nin SPK’sı olarak nitelendirilebilecek Securities and Exchange Commission’a gönderilen bir dosyada Cook’un hisse senetleri dışarıda tutulduğu zaman Apple’dan aldığı maaşın ise yüzde 50’den fazla arttığı görülüyor. 2012’de Cook’un maaşı 1.36 milyon dolara yükselirken, buna bir de 2.8 milyon tutarındaki teşvik maaşı eklenince Cook’un yıllık maaşı 4.17 milyon dolara çıkıyor. Ancak, Cook yaptığı anlaşma gereği sahip olduğu hisselerin kâr paylarının yarısını 2016’da bir diğer yarısınıysa 2021’den itibaren alabilecek.

İşin sadece maaş kısmına bakıldığındaysa Cook’un CEO’luk döneminde gözle görülür bir büyüme kaydettiği anlaşılıyor. Apple CEO’su göreve başladığında yıllık 900 bin dolarlık bir maaşa sahipti. Cook, Apple’ın yönetim kadrosunun hisse sahipliği için yeni gereksinimlerin devreye girmesine de ön ayak olmuştu. Apple’ın hisse senetleri eylülde 700 dolar seviyesini görse de, şu sıralar 508 dolara gerilemiş durumda. Ancak, şirketin net satış ve operasyonel gelir hesaplarını tutturması nedeniyle yönetici kadronun her bir üyesi için yüzde 200’lük bonus aktif hale gelmiş durumda.

İlgili >> Bloomberg

İLGİLİ HABERLER