TeknolojiUlaşım

Yeni Apple CarPlay arayüzünü Aston Martin ve Porsche sergiledi

apple carplay

Apple CarPlay arayüzünün yeni neslinin ön izlemesi, Porsche ve Aston Martin’in lüks otomobillerinde yapıldı. Duyurusu Apple’ın 2022’de düzenlediği WWDC’de yapılan yeni arayüz, gelecek yıl lüks otomobil üreticilerinin seçkin modellerinde kullanıcılarla buluşacak. Car and Driver’ın haberine göre, yeni sürümün temelinde de önceki CarPlay sürümleri bulunuyor. Ancak yeni sürümde arayüz sadece bilgi-eğlence ekranına değil araçtaki tüm ekranlara bağlanacak.

Apple her otomobil üreticisi için bazı eşleştirme ve kişiselleştirme seçenekleri sunmayı planlıyor. Örneğin, arka plan duvar kağıtları ve butonlar bir otomobil markasının tarzını yansıtabilecek. Kullanıcılar ekranda görünen araç takımlarını ve bileşenleri Apple cihazlarındaki form ve işlevleri yansıtarak kişiselleştirebilecek. CarPlay ekranı aracın hızını, yakıt ve sıcaklık gibi önemli unsurları gösterge panelinde sunacak.

Porsche ve Aston Martin, Apple ile iş birliklerini duyuran ilk lüks otomobil üreticileri olsa da, yeni CarPlay’in ilk olarak hangi Porsche modellerinde kullanıcıların karşısına çıkacağı bilinmiyor. Aston Martin cephesinde ise 2024’te satışa sunulacak olan DB12 Coupe ve DB12 Convertible’da bu yeni deneyimi yaşamak mümkün olacak.

apple carplay

Apple CarPlay’in yeni yüzü yakında diğer markaların otomobillerinde de boy gösterecek

Apple CarPlay’in yeni yüzünü önümüzdeki dönemde diğer markalarda görmek sürpriz olmayacaktır. Özellikle Porsche’nin Volkswagen Grubu çatısı altında olması, Volkswagen ve Audi’yi söz konusu grup içinde üst sıralara taşıyor.

Porsche ve Aston Martin, markalı CarPlay sistemleri için Apple ile işbirliklerini duyuran ilk lüks otomobil üreticileri olsa da, aracın belirli Porsche modellerinde piyasaya sürülmesiyle ilgili herhangi bir zamanlama bilgisi bulunmuyor. Aston Martin, 2024 yılında satışa çıktıklarında DB12 Coupe ve DB12 Convertible’da CarPlay ekranlarını görücüye çıkaracağını paylaştı. Porsche’nin VW Group’a ait olduğunu düşünürsek, en yeni CarPlay özelliklerinin ilerleyen süreçte VW ve Audi modellerine de damladığını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER