Teknoloji

Apple Card limitleriyle ilgili cinsiyet tartışması

apple card

Apple‘ın Goldman Sachs ile birlikte çıkardığı Apple Card, geçtiğimiz ağustos ayında kullanıma sunulmuştu. ABD’nin New York eyaletinin Mali Hizmetler İdaresi, kullanıcılardan gelen şikayetler üzerine Apple Card’ın finansal yükünü üstlenen Goldman Sachs hakkında soruşturma başlattı.

Söz konusu şikayetlerin en belirginleri, teknoloji dünyasının bilinen isimlerinden geldi. Basecamp kurucusu David Heinemeier Hansson, Apple’ın ve Goldman Sachs’ın Apple Card’ın limitlerini belirlerken cinsiyetçi şekilde hareket ettiğini öne sürdü. Eşiyle birlikte Apple Card’a başvurduğunu belirten Hansson, eşinin kredi puanının daha yüksek olmasına rağmen, kendisine verilen Apple Card’ın limitinin 20 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Hansson, konuyla ilgili olarak müşteri hizmetlerinden somut bir destek alamayacağının da altını çizdi. Eşinin limitinin daha sonra “VIP müşteri” etiketiyle yükseltildiğini ve kendisininkiyle aynı noktaya geldiğini söyleyen Hansson, bunun da kamuoyu tepkisi endişesiyle yapılan bir hareket olduğunu dile getirdi.

Hansson’a göre, ne Apple ne de Goldman Sachs bilinçli olarak cinsiyetçi bir politika izliyor. Ancak ortaya çıkan gerçek sonucun cinsiyetçi olması, bu konuda kafa karışıklığı yaşanmasına sebep oluyor.

Ancak bu konuda gelen diğer kamuya açık şikayetin daha dikkat çekici olduğunu söylemek gerekiyor. Hansson’un paylaşımına yanıt veren Apple kurucusu Steve Wozniak, kendisinin ve eşinin başvurusunda da benzer bir durumun yaşandığını belirtti. Eşiyle banka hesaplarının ortak olduğunu söyleyen Wozniak, buna rağmen kendisinin Apple Card limitinin eşinin limitini 10’a katladığını ifade etti.

New York Mali Hizmetler İdaresi tarafından Bloomberg’e yapılan açıklamada, yapılan incelemede ortada bilinçli bir ayrımcılığın olup olmadığının inceleneceği ifade edildi. Tüm müşterilerin eşit muamele görmesini sağlayacak bir ortamın da oluşturulacağını belirten müfettiş Linda Lacewell, tüm algoritmik ön yargıların New York yasalarına aykırı olduğunu hatırlattı.

Goldman Sachs: Apple Card limitleri konusunda ayrımcılık yapmıyoruz

Apple Card hizmetinin finansal ayağını oluşturan ve soruşturmanın doğrudan muhattabı konumundaki Goldman Sachs ise ayrımcılık iddialarına karşı çıktı. Bankadan yapılan açıklamada limit kararlarının sadece müşterinin “kredi itibarı” doğrultusunda verildiği belirtildi. Banka, etnik köken ve cinsiyetin ise kart limiti belirlenmesinde etkili olmadığını vurguladı.

Goldman Sachs, Apple Card için başvuran kadınlara neden daha düşük limit verildiği konusunda somut bir açıklama sunmadı. Soruşturmanın ne zaman tamamlanacağı bilinmese de, mevcut tablonun hem Goldman Sachs hem de Apple açısından rahatsız edici olduğu söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER