ManşetlerUlaşım

Apple markalı bir otomobil için beklemek gerekiyor

ios-9-apple-carplay-090615

Apple’ın Cupertino’daki genel merkezinin yakınlarında sürücüsüz otomobiller için test alanı aradığına dair haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Bu haber mevcut iş kollarında başarılı bir performans gösteren, ancak büyümesi yatay bir çizgiye doğru ilerleyen Apple’ın otomotiv sektörüne gireceğine ilişkin dedikoduları biraz daha kuvvetlendirmişti.

Apple’ın otomobil sektörüyle yakından ilgilendiğine dair oldukça belirgin kanıtlar bulsa da, bir gün yollarda Apple markalı bir araç görme ihtimalinin altını çizen bir delil henüz ortaya çıkmış değil. Apple’ın kendi otomobillerini üretmeden, tıpkı Google’ın yaptığı gibi, bir otomobil platformu oluşturması da ihtimaller arasında yer alıyor. Mevcut otomobil üreticileri için teknoloji geliştirme ve lisanslama da Apple’ın önündeki potansiyel alanlar arasında bulunuyor.

Yine de, şirketin asıl amacının kendi markasını taşıyan bir otomobil üretmek olduğunu varsayalım. Apple’ın test merkezi bulma konusundaki girişimleri nedeniyle böyle bir ihtimalin arttığını düşünenlerin sayısı hiç az değil. Yine de, geçmiş dedikodularda Apple’ın otomobilinin yollara çıkışı için 2020 ve sonrasının işaret edildiği göz önüne alınınca 2015’te test merkezi aranacak noktaya ilerlenmesi kulağa biraz garip geliyor.

Apple CEO’su Tim Cook’un da yakın ilişki içinde olduğu BMW’nin 2012’de yayınladığı bir doküman, bir otomobilin tasarım, planlama ve üretim sürecinin 5 yıla yayılan bir süreç olduğunu göstermişti. Tecrübeli bir otomobil üreticisi için bile 5 yıl olan bu sürenin sektöre ilgisi henüz çok yeni olan Apple için daha kısa olması pek mümkün gözükmüyor.

Tesla’nın Model X’i 2012’de görücüye çıksa da, henüz sahipleriyle buluşmuş değil. Bu da sürecin ne kadar uzayabileceğini net biçimde ortaya koyuyor. Apple’ın şu an için otomobile yerleştirilecek bilgisayar ve sensörler üzerinde yoğunlaşmış olması ihtimali, diğer seçeneklere göre şu an için daha yüksek durumda. Kısacası Apple testlere 2015 içinde başlasa da, 2016’da elma logolu bir otomobili yollarda görmek oldukça ütopik bir hedef izlenimi veriyor.

İLGİLİ HABERLER