Teknoloji

Apple CallKit uygulamalarını Çin’de App Store’dan çıkarıyor

iphone x apple ekran
apple callkit
Apple CallKit desteğine sahip uygulamaları Çin’de App Store’dan kaldırıyor

Apple Çin’deki siber güvenlik yasalarına uymak adına uygulama geliştiricilerinin elini kolunu bağlayacak yeni adımlar atmaya devam ediyor. Şirket bu doğrultuda son olarak CallKit platformunu kullanan uygulamaların geliştiricilerinden CallKit entegrasyonunu uygulamalarından kaldırmalarını istedi. Apple CallKit entegrasyonunu kaldırmayan uygulamaların Çin’de App Store’dan çıkarılacağı uyarısında bulundu.

Apple’ı söz konusu değişikliğe iten ise Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı tarafından alınan bir karar oldu. Bakanlık bundan kısa bir süre önce CallKit’i gözetim ve sansür mekanizmalarının etrafından dolaşmaya yarayan bir araç olarak tanımlamıştı.

CallKit, geliştiricilerin Apple’ın telefon uygulamasının arayüzünü kendi uygulamalarına entegre etmesini mümkün kılıyor. Görüşmeler yine geliştircinin VoIP hizmetleri üzerinden gerçekleştiriliyor. CallKit sadece uygulamalardaki telefon arayüzünün iOS ile daha uyumlu hâle gelmesini sağlıyor.

Apple tarafından geliştiricilere gönderilen bilgilendirme e-postası, 9to5Mac sitesi tarafından yayınlandı. Söz konusu e-postada App Store’un Çin mağazasına giren uygulamalardan CallKit özelliğinin çıkarılması istendi. Şirket bunu yapmak istemeyen uygulamaların ise App Store Çin mağazasından çıkarılacağını belirtti. Apple geçtiğimiz yıl da benzer bir gerekçeyle Çin’deki App Store’dan VPN uygulamalarını kaldırmıştı.

Apple CallKit entegrasyonu konusunda Çin hükümetinden gelen baskıya boyun eğmiş gibi görünüyor. Çinli yetkililer VoIP teknolojisini sansürün ve gözetimin etrafından dolaşmaya yönelik bir yöntem olarak değerlendiriyor. Bu tutum nedeniyle Microsoft da geçtiğimiz kasım ayında Skype’ı ülkedeki dijital uygulama mağazalarından çekme kararı almıştı.

İLGİLİ HABERLER