Teknoloji

Apple 5G bileşenleri için Broadcom’la milyarlarca dolarlık anlaşma imzaladı

apple broadcom

Apple‘ın mobil cihazlarında şirket içinde geliştirdiği 5G modemleri kullanma planı sonunda daha somut adımlarla ilerleyecek gibi görünüyor. Cupertino merkezli şirket, Broadcom ile 5G ve diğer kablosuz bağlantı çözümlerinde kullanılacak bileşenlerin geliştirilmesi amacıyla milyarlarca dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma çerçevesinde Apple Broadcom’un ABD’deki fabrikalarında üretilmiş bileşenleri de kullanacak.

Yapılan açıklamada, hangi ürünlerin 5G teknolojisini kullanılacağı konusunda bilgi verilmese de, anlaşmanın sadece iPhone’lar ile sınırlı olmadığı tahmin ediliyor. Apple kendi 5G modemini geliştirmek için çalışmalara 2020’de başlamıştı. Şirket Intel’in telefon modemi birimini ise bundan bir yıl önce satın almıştı. Bu hedef doğrultusunda 5G geliştiricileri transfer eden Apple, Qualcomm’un merkezinin bulunduğu San Diego’da bir ofis açmıştı. Şirket, Avrupa’daki kablosuz bağlantı çalışmalarını da Münih’te kurduğu ofisten yürütüyor.

Dedikodulara göre, Apple’ın 5G modemlerini ilk olarak 2024’ün sonları veya 2025’in başlarında piyasaya çıkan ürünlerde göreceğiz. Bunun için Apple’dan veya Broadcom’dan bir açıklama gelmiş değil. Ancak Qualcomm’dan daha önce yapılan bir açıklamada, 2024 itibarıyla Apple’a iPhone’lar için modem satılmayacağının tahmin edildiği belirtilmişti.

Apple Broadcom’la anlaşarak Qualcomm’un canını yaktı

Bunun Qualcomm için ciddi bir darbe olacağı söylenebilir. Zira şirketin ürün gamı oldukça çeşitli olsa da, hücresel modem satışları hâlâ önemli ürün kalemleri arasında yer alıyor ve Apple da Qualcomm’un en büyük müşterilerinden biri. Cupertino merkezli şirketin bu hamlesini sürpriz olarak nitelemek pek mümkün değil. Apple uzun süredir bileşen tarafında üçüncü taraf tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Apple Broadcom’un yardımına ihtiyaç duysa da, Qualcomm’daki kadar büyük bir bağımlılık içinde olmayacak. Qualcomm’un takvimine uyma zorunluluğundan kurtulan ve patent anlaşmazlığı tehlikesini azaltan Apple, sadece kendi cihazları için optimize edilen 5G modemlere de sahip olabilecek.

İLGİLİ HABERLER