Teknoloji

Apple biyometrik verileri işlemek için özel bir sağlık yongası tasarlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple watch sağlıkApple cihazlarından elde edilen biyometrik verilerin işlenmesine yardımcı olacak özel bir sağlık yongası üzerinde çalışıyor. CNBC tarafından incelenen iş ilanları bunu işaret ediyor. Şirket şu anda iPhone için özelleştirilmiş yongalar tasarlıyor. Aynı zamanda 2020’den itibaren Mac serisi bilgisayarlarında da kendi tasarladığı işlemcilere geçmenin planlarını yapıyor. Öte yandan Apple Watch’ta da özel S3 yongası bulunuyor.

CNBC, yeni iş ilanlarının Apple’ın sağlık verileriyle ilgili olarak bir adım daha ileri gitmek istediğini ve özelleştirilmiş yongayı kalp ritmi gibi verilerin işlenmesi için kullanacağını gösteriyor. Böylelikle Apple Watch gibi cihazlarda pilin daha verimli biçimde çalışması da sağlanacaktır.

Bir iş ilanında, “Gelecek Apple ürünlerinde kullanılacak yeni sensörler ve algılama sistemleri için ASIC’lerin geliştirilmesine yardımcı olacak ASIC sensör geliştirme mimarları arıyoruz. Dijital ASIC mimarlarının yanı sıra analog mimarlar için de pozisyonlarımız bulunmaktadır.” şeklinde bir metin yer alıyor. Bir başka ilanda ise Apple’ın sağlık, sıhhat ve fitness sensörleri geliştirmeye yardımcı olacak mühendisler aradığı belirtiliyor. Söz konusu iş ilanları daha sonra kaldırıldı.

Apple’ın iPhone veya Apple Watch’a özel mevcut yonga setlerine daha iyi sağlık durumu izleme ve takip özellikleri veya sensörleri mi eklemek istediği, yoksa diğer donanım bileşenleriyle birlikte çalışacak özelleştirilmiş bir yonga mı planladığı bilinmiyor. Şu an için Apple Watch, kalp ritmini ölçmek için özelleştirilmiş bir optik sensör kullanıyor. Yeni yonga mevcut sensörle birlikte çalışabilir, ya da yeni nesil bir bileşen ile daha iyi veri işlemesi yapılabilir. Ya da geliştirilecek bileşen cihaza veri toplama ve analizi sırasında daha verimli biçimde çalışma imkanı sunabilir.

Sağlık yongası A11 Bionic’teki sinirsel motor gibi çalışabilir

Hem iPhone X hem de iPhone 8‘de bulunan A11 Bionic yongası, FaceID ve Animoji gibi yapay zekâ bağlantılı işlemleri hızlandırmaya yardımcı olan özel bir “sinirsel motor” içeriyor. Sağlık odaklı yeni yonga da benzer biçimde tasarlanabilir, sağlık odaklı işlevlerin yanı sıra standart bilgi işlemleri için de kullanılabilir.

Gelecek nesil Apple Watch’un sonbaharda yeni nesil iPhone modelleriyle birlikte gelmesini bekliyoruz. Ne var ki, iş ilanlarının zamanı bu çalışmaların en azından kısa vadede çıkacak teknolojik ürünlerle karşımıza gelmeyeceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER